НОВИНИ

Убиецът от Ханау е бил воден от ксенофобия

Българин е убит при трагедията в германския град Ханау. Това е 32-годишният Калоян Велков от Мездра. В Брюксел премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования на близките на загиналите. Късно снощи 43-годишен местен жител застреля 9 души при две нападения в наргиле-барове. Пет от жертвите са от турски произход. Германските власти смятат, че стрелецът е бил воден от ксенофобия. Води се разследване за терористичен акт, но няма данни за връзки на убиеца с някаква организация. Канцлерът Ангела Меркел осъди расизма в германското общество.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:00, 20.02.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Жителите на Ханау са в шок след кървавите събития. Късно снощи мъж нахлува в бар за наргиле и открива огън с автоматично оръжие. След това се придвижва до друго подобно заведение и повтаря нападението. На двете места има ранени, сред убитите е българинът Калоян Велков, потвърди пред БНТ неговата съпруга.

Полицията успява да проследи колата на стрелеца и стига до дома му. Той е 43-годишен жител на града, когото пресата нарича Тобиас Р.

Петер Бойт, вътрешен министър на провинция Хесе: В къщата са намерени две тела - на заподозрения и на 72-годишната му майка. Двете са с огнестрелни рани. Оръжието е намерено до заподозрения.


Открити са оръжия и боеприпаси. Мъжът е имал разрешително и е членувал в клуб по стрелба. Той е оставил писмо, в което изразява крайнодесни идеи, съобщава пресата. Според представители на властите той е бил крайнодесен екстремист. Няма данни да е бил свързан с групировка. Германският канцлер осъди омразата, довела до нападението.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Расизмът е отрова. Омразата е отрова, тя съществува в нашето общество и на нея се дължат вече твърде много престъпления. Германското правителство и всички държавни институции защитават правата и достойнството на всяко човешко същество в нашата страна.

Главната прокуратура е завела разследване за терористичен акт с ксенофобски мотиви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реплики в парламента заради шествието на президента
Остри реплики в парламента заради шествието на президента
Апелативният съд: Няма виновни за рухналата сграда на ул. Алабин
Апелативният съд: Няма виновни за рухналата сграда на ул. "Алабин"