НОВИНИ

Убиха лидера на групировката "Джаиш ал Ислам"

Лидерът на една от най-влиятелните бунтовнически групировки в Сирия - "Джаиш ал Ислам", е убит при въздушен удар в предградие на Дамаск. Това стана само дни, след като ООН излезе с резолюция за постигане на мир в Сирия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:49, 26.12.2015
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Късно вечерта на 25 декември, Москва извършва серия от въздушни удари в Сирия. Една от поразените цели е и щабът на групировката "Джаиш ал Ислам" или "Армията на исляма". Фракцията е най-голямата бунтовническа група в региона, а редиците й наброяват хиляди. В момента на бомбардировките, лидери на няколко групи планират атака срещу сирийските правителствени сили. Най-малко 10 са ракетите, изстреляни срещу щаба на бунтовниците. Сред убитите е и Захран Алуш - лидерът на движението "Джаиш ал Ислам", както и няколко от неговите заместници. Новината беше потвърдена и от говорител на сирийската армия. Той заяви, че "след серия от разузнавателни операции и внимателно планиране, сирийската армия обезвреди една терористична група, както и тяхната щабквартира".

Според високопоставени източници обаче не сирийската армия, а Москва е атакувала групировката. Фракцията "Джаиш ал Ислам" е подкрепяна от Саудитска Арабия, изповядва по-умерена версия на исляма и е в остро противоречие както с "Ислямска държава", така и с режима на Асад.

Според източници на БиБиСи, нападението срещу бунтовническата групировка е показателно за позицията на Русия и Башар Асад и това имат ли действително желание за мир в Сирия. "Джаиш ал Ислам" беше сред участниците на подкрепените от ООН преговори за мир в Сирия. Москва и Дамаск обаче отказаха участие в срещата, с обяснението, че на масата за преговори няма истински представители на опозиционните сили и няма с кого да се водят преговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1 800 000 лв за кампанията Българската Коледа
1 800 000 лв за кампанията "Българската Коледа"
Над 100 къщи изгоряха от горски пожар в Австралия
Над 100 къщи изгоряха от горски пожар в Австралия