НОВИНИ

Убит е талибанският водач молла Мансур

Водачът на афганистанското талибанско движение молла Ахтар Мансур е убит от въоръжени сили на САЩ на границата между Афганистан и Пакистан. Това заяви полеви командир на талибаните, цитиран днес от Асошиейтед прес, информира ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:33, 22.05.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света
убит талибанският водач молла мансур

Операцията за ликвидиране на талибанския лидер е проведена "в отдалечен район в зоната на афганистанско-пакистанската граница", съобщи вчера говорителят на Пентагона Питър Кук.

Въздушната атака срещу Мансур е организирана, защото той представляваше заплаха за американските и за афганистанските сили, както и за мирните граждани в Афганистан, заяви днес държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на посещение в Мианма.

"Мансур бе директна заплаха за американския личен състав, афганистанските мирни граждани и афганистанските сили за сигурност", каза Кери пред журналисти в мианмарската столица Найпидау. Освен това, водачът на талибаните "бе категорично против мирните преговори", добави той.

Ударът е нанесен в събота (местно време) едновременно от няколко дрона, докато талибаните се движели с кола "югозападно от пакистанския град Ахмед Уали". В операцията са участвали подразделения от специалните сили на САЩ.

Източник от американската администрация съобщи по-рано пред журналисти, че талибанският водач вероятно е убит. Афганистанската президентска администрация потвърди, че е имало удар, но не и смъртта на Мансур.

Ударът с дронове е бил проведен съгласувано с афганистанските власти и изглежда е бил успешен, отбеляза говорител на президента Ашраф Гани. Той допълни, че властите все още оценяват резултатите.

Премиерът Абдула Абдула обаче заяви, че Мансур "повече от вероятно" е убит, уточнява Асошиейтед прес.

Друг представител на талибаните обаче отхвърли твърденията за смъртта на Мансур като неоснователни, заявявайки, че той е жив и срещу него не е имало атака, допълва ДПА.

Мансур оглави движението през 2015 г. след смъртта на предишния талибански главатар молла Омар, напомня ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в столицата провери около 200 автомобила в спецакция
Полицията в столицата провери около 200 автомобила в спецакция
Двама починаха и 30 са с измръзвания след опит да покорят Еверест
Двама починаха и 30 са с измръзвания след опит да покорят Еверест