НОВИНИ

Убитият в Милано атентатор е влязъл в Италия през Франция

В Германия посрещнаха новината за ликвидирането на Анис Амри с облекчение, но разследването продължава, защото още не е ясно дали той не е имал съучастници. Много въпроси повдига и фактът, че е успял да стигне до Италия, и то през Франция. Междувременно групировката "Ислямска държава" публикува видео, в което Амри се кълне във вярност на групировката и призовава мюсюлманите да извършват атаки в Европа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:45, 23.12.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Анис Амри открил огън срещу двама италиански полицаи веднага щом бил спрян за рутинна проверка в миланското предградие Сесто Сан Джовани. Един от двамата служители на реда бил ранен в рамото, но без опасност за живота. Точката поставил изстрел на по-младия му колега, на служба от едва девет месеца.

Паоло Джентилони - премиер на Италия: "Тази сутрин информирах канцлера Меркел за ликвидирането на Анис Амри. Искам да подчертая значението на международното сътрудничество по сигурността. Оставаме в максимална готовност, заплахите не трябва да се подценяват, но станалото снощи трябва да успокои нашите граждани, че италианската държава си е на мястото".

За германското правосъдие случаят не е приключен.

Петер Франк - главен прокурор на Германия: "Трябва да разберем дали е имал съучастници, както и пътя му на бягство. Поддържаме контакт с италианските власти. Проверяваме дали оръжието, открито в Милано, е същото като използваното от Анис Амри в Берлин".

24-годишният тунизиец е пристигнал с влак от Франция в Торино, а след това с друг влак стигнал до Милано, съобщават италиански медии. Амри е лежал в италиански затвор за вандализъм, заплахи и кражба през 2011-та година. След изтичане на наказанието се озовава в Германия, където е кандидатствал за убежище през април.

Часове преди нападението е бил заснет в берлинска джамия, а днес излезе запис, на който се врича във вярност на лидера на ислямска държава Абу Бакр ал Багдади и призовава мюсюлманите в Европа към нападения срещу "кръстоносците". Германия е получила две предупреждения от Мароко за джихадистките уклони на Амри, съобщи анонимен представител на Рабат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Благоевград срещу кмета Атанас Камбитов
Протест в Благоевград срещу кмета Атанас Камбитов
Над 300 пожара е гасил досега доброволният отряд в Сатовча
Над 300 пожара е гасил досега доброволният отряд в Сатовча