Романтиката може да се окаже убийствена. Буквално. Във Франция производители на лавандула се тревожат, че реколтата им се унищожава от желаещи да се направят снимки сред техните ниви.

Лавандуловите полета са един от най- романтичните фонове за селфи или фотосесия. Затова от края на юни, когато уханните растения разцъфнат, много туристи от цял свят пристигат в прекрасния район на Валансол в южна Франция. В търсене на съвършения кадър.

В желанието си да събират повече лайкове в социалните мрежи, романтиците понякога стигат твръде далеч, като берат растенията и тъпчат нивите.

Семейството на Реми отглежда 120 хектара от четири поколения. Той няма против туристите, но е взел мерки - малка предпазна ограда за намаляване на щетите.

Реми Енжелвен, собственик на лавандулова нива: Ако си откъсват по малко оттук-оттам, може да се понесе, но ако си правят огромни букети, трябва да им напомняме, че това е частна собственост.
Амбрьо Пейрани, собственик на лавандулова нива: Казвам си - трябва да ги изтърпим, защото туристите идват тук само два месеца в годината.

Лавандуловите поля на Валансол спечелиха световна слава след филм, излъчен в Китай, гледан от над 200 милиона души. И сега местните споделят своите насаждения през снимките в Инстаграм и Фейсбук с целия свят.