НОВИНИ

Убийство на влиятелна малтийска блогърка разтърси Европа

Колата на Каруана Галиция беше взривена вчера следобед, минути след като журналистката публикува последната си статия, в която разкрива корупционни практики в правителството в Ла Валета. Убийството бе осъдено от водещи европейски политици. Синът на журналистката - Матю обвини малтийската полиция в некомпетентност и добави, че правителството на Малта е с усещане за "безнаказаност".

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
18:21, 17.10.2017
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Бомбата в колата на Дафне Каруана Галиция е избухнала около 3 часа следобяд местно време в понеделник. След взрива автомобилът на журналистката е излязъл от пътя е и спрял в близкото поле. Един от съседите на Дафне Каруана Галиция описва какво се случи в следобедните часове на вчерашния ден.

Франс Сант, очевидец: Когато се изкачвах по хълма, видях кола да идва срещу мен. След няколко секунди видях малка експлозия и се паникьосах. След още няколко секунди имаше друга по-голяма експлозия. Колата продължи да се движи надолу по хълма, цялата беше в огън. Автомобилът премина на няколко метра от мен. Опитах се да помогна, но пламъците бяха много силни. Обадих се на полицията. Не можех да направя нищо.

Според местните медии преди две седмици Галиция е подала в полицията сигнал за получени заплахи за живота ѝ.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат определи убийството като "варварско посегателство срещу свободата на медиите" и обеща, че виновниците ще бъдат наказани. По негово настояване за участие в разследването пристигнаха агенти на ФБР.

Синът на блогърката днес написа в социалните медии: Срещу майка ми беше извършено покушение, защото тя се оказа между върховенството на закона и онези, които се опитват да го нарушават, написа още младежът.

Галиция беше отявлен критик на премиера. Още през миналата година тя свърза него и един от министрите му с Панамските досиета.

Разследването ѝ тази година продължи с разкрития, че съпругата му Мишел е притежавала офшорна компания. Мускат и съпругата му отрекоха обвиненията, премиерът свика предсрочни избори, на които беше преизбран.

Половин час преди смъртта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последната публикация в блога ѝ, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.

Най-новите ѝ разкрития засягат премиера на Малта Джоузеф Мускат и двама от най-близките му сътрудници в афера със свързани с тях офшорни компании. Европейското издание на новинарския сайт "Политико" неотдавна включи Дафне Каруана Галиция в списъка си на 28 души, които "формират и разтърсват Европа". Сайтът я нарече "блогърка фурия" и заяви, че тя сама върши работа колкото целия Уикилийкс с разкритията си за корупция.

Посещенията на създадения ѝ през 2008 г. блог понякога достигаха 400 000, което е почти колкото населението на Малта.

Дафне Каруана Галиция заявяваше, че не е политически обвързана. Тя пишеше и за опозицията и по най-различни теми - от банки, които улесняват прането на пари, до връзки между малтийската индустрия на онлайн хазарта и мафията.

Нападението шокира Малта и бе осъдено от лидерите на ЕС, включително от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Снощи в курортния град Слима на мълчаливо бдение в памет на Галиция се събраха повече от 3 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са имената на покривалите наркогрупа полицаи в София
Ясни са имената на покривалите наркогрупа полицаи в София
Основният ремонт на НДК трябва да приключи до 15 ноември
Основният ремонт на НДК трябва да приключи до 15 ноември