Задържаният за убийството на 18-годишната Андреа от Галиче, може да получи до 12 години затвор. Според главния прокурор Иван Гешев престъплението е изключително брутално, а профилът на убиеца е подобен на тези на извършителите на убийствата на 6-годишното момиче в Сотиря и на журналистката Виктория Маринова в Русе. Младежът, който направи пълни самопризнания, е завършил само 1 клас и има криминално досие.

Разследващите днес обявиха подробности за тежкото престъпление.

Според разследващите на 11 януари вечерта 17-годишният Аксел е вечерял с баба си в нейния дом, след това е излязъл, минал е покрай къщата на Андреа, влязъл е през вратата, през прозореца е видял, че момичето е само и спи. Влязъл е през прозореца на мазето, изнасилил и убил 18-годишната ученичка.

Убийството е извършено около 01:00 часа на 11 януари. Разследването е установило, че 17-годишният обвиняем е проявил изключителна жестокост. Момичето първо е било удушено, след това изнасилено, а накрая убиецът е прерязал с нож гърлото на жертвата си, за да бъде сигурен, че няма да го издаде.

Десислав Начков, окръжен прокурор на Враца: След това той видял мокри кърпи в стаята, като тях ги използвал, за да избърше ръцете си и ножа. В къщата, където той живее, са намерени дрехите и обувките, с които е бил когато е извършил престъплението. Ножът и мокрите кърпи са намерени и са изпратени за експертизи.

Според разследващите задържаният е откраднал портмонето на 18-годишното момиче, то беше открито днес при оглед, хвърлено в кладениц В него имало около 250 лв. С парите младежът си купил маратонки, ръкавици и тонколона от магазин в селото. А от Бяла Слатина си купил таблет.

Иван Гешев, главен прокурор: Профилът на този извършител е подобен на профила на извършителя на убийството в Сотиря, подобен на извършителя на убийството в Русе. Изключително брутално. Поредният профил на социопат през последните няколко години.

В Галиче разказват, че задържаният и неговия 12-годишен брат живеели сами, само вечеряли в дома на баба си.

Виолина Игнатова, началник-отдел ,,Закрила на детето" - Бяла Слатина: Нямаме подавани сигнали за неглижиране от страна на техни близки и роднини. В момента събираме информация от всички възможни източници от кой са полагани грижи.

Съседи са категорични, че една от причините за убийството е липсата на родителска грижа.

В досието на 17-годишния младеж вече има криминални прояви - пробация за хулиганство и условна присъда за лека телесна повреда на полицаи от Бяла Слатина.

Имахте ли сигнали за Аксел? Може ли да го определим като бомба със закъснител?

Страхил Стоянов, кмет на Галиче: Имал е изява миналата година с един бездомен.

Психолози започнаха работа със съученици и приятели на убитото момиче

Калина Христова, Национална мобилна група за психологическа подкрепа, МОН: Ситуацията е много сложна. Децата са разстроени, уплашени.

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР рано сутринта отидоха в Галиче, където се проведе акция битовата престъпност.

Страхил Стоянов, кмет на Галиче: Ще се опитаме да гарантираме спокойствие с полицейско присъствие, 24 часа жандармерия, камери ще има на ключови места с висока резолюция.

От прокуратурата заявиха, че започват проверка, насочена срещу лицата с висящи дела, които са на свобода и тормозят жителите на малките населени места.

Иван Гешев, главен прокурор: Време е да се подобри координацията между МВР, прокуратурата и местната власт и да се предприемат конкретните законови мерки тези лица, в случай, че има доказателства за извършено престъпление, да не са на свобода.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Анализът е направен на тези лица, които генерират престъпност във всички населени места и усилията ще са в посока по-бързо да се събират доказателствата, по-бързо да се извършват процесуално следствените действия така че по най-бързия начин да бъдат изведени от тази среда и да не генерират повече престъпност.

Засега полицейското присъствие в Галиче остава засилено.

17-годишният младеж е направил пълни самопризнания, открити са и множество доказателства, но въпреки това максималната присъда, която може да получи, е 12 години затвор, защото е непълнолетен.