НОВИНИ

Първолаците ще учат азбуката по нов метод

Просветният министър Тодор Танев подписа учебните програми за 1-ви и 5-ти клас. Според новия образователен закон, догодина първокласниците и петокласниците ще учат по съвсем нови учебници. Така в пети клас ще се учи не История на България, а История на древния свят и Средновековие. Първокласниците пък ще събират само десетици до сто.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:03, 17.12.2015
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Ще започнем с промените при първокласниците. В момента първо се изучават всички гласни и след това се въвеждат съгласните. Това обаче, според експертите, не дава възможност на децата практически да се запознават с думите. Затова, според новата програма, заедно с гласните ще започне изучаването и на някои от най-често срещаните съгласни - м,н,р, л. Така ще могат да правят думи.

Втората група, която ще са изучава са звучните и беззвучните съгласни и трета група ще са особените случаи като щ и ь. Задължително за всички издателства ще бъде стихотворението "Аз съм Българче".

По математика имало предложения на неправителствени организации първокласниците да събират и изваждат всички числа до сто и дори да се умножава. Окончателно е взето решение обаче първокласниците да събират и изваждат само десетици до сто.

проф. Тодор Танев, министър на образование и науката: "10 плюс 20, 20 плюс 50, само с десетици. Може би било хубаво за 2 или 5% от учениците това да бъде и умножение и т.н. Ние говорим за две хиляди и нещо училища- не може такова нещо да бъде поставено като тежест както върху учителите, така и върху учениците."

В пети клас ще се учи не както досега История на България, а история на Древния свят, Античност и Средновековие. В този клас обаче 30 % от материала ще е за нашата история. По литература в 5-ти клас както и сега ще се учат митове и легенди, което ще е в синхрон с изучаваното по история.

В пети клас по "Технологии и предприемачество" отпадат понятията електически ток и електическа верига. Отпада и цялата тема "Ел. схеми и вериги", както и да се познава устройството на пералната машина.

Днес стана ясно, че в шести клас ще продължи да се учи Средновековна история като около 50 % обаче ще бъде История на България.Като цяло логиката на изучаването на историята в новите програми е променена- българската и световната история вървят паралелно.

проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: "България е била винаги в света, винаги е контактувала дали било с Византия или с племена на север. Ние не сме били държава на друга планета, затова постепенно става издърпването от по-старата история, където ни няма."

Цялостно История на България пък ще се учи в 10-ти клас. Идеята е децата, които напускат училище в 10-ти клас да са се запознали с историята ни.

И още: стихотворението "Родна реч" не отпада от програмата - то ще бъде изучавано до 4 клас, но програмите още на се готови. От министерството се надяват до средата на януари ще бъдат публикувани програмите и за 2, 6 и 8-ми клас. Колкото до кратките срокове за написването и доставката на учебниците за първи и пети клас - от там казаха, че ако не станат готови, учениците, които догодина ще са в 5-ти клас може и да работят по старите учебници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свидетели с нови разкрития по дело срещу Волен Сидеров
Свидетели с нови разкрития по дело срещу Волен Сидеров
Майка заплаши, че ще стреля по деца в училище
Майка заплаши, че ще стреля по деца в училище