НОВИНИ

История в пети клас може да се учи с учебниците за седми

Има голяма вероятност учебниците за първи и пети клас да не са готови до началото на новата учебна година. Това ще наложи историята в пети клас да се учи с учебниците от 7-ми клас, като министерството ще изпрати специални указания как да става това. Това каза днес просветният министър Тодор Танев. Според него, замяната нямало да създаде проблеми в училище.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:57, 08.01.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Проблемът с новите учебници за първи и пети клас идва от заложените в закона кратки срокове за написването им, смята министър Танев.В рамките на 7 месеца министерството трябва да получи от издателствата пробни екземляри на новите учебници, които после да се оценят.Ако някои издателства са готови по-рано,техните учебници поетапно ще бъдат оценявани.Крайния срок за получаване на пробните екземпляри е 8 август. "При всички случаи буквари за първокласниците ще има", обеща министърът.Но, имало вероятност и в първи, и в пети клас да се започне със старите учебници.

Тодор Танев - министър на образованието и науката: "Минимални са промените в учебното съдържание специално за първи клас, що се отнася до пети клас там по история е по-особен случая - може да бъде взет като мостра учебника, който е за 7-ми клас, който ще бъде използван, но в съкратени форми, да не се плашат родителите, няма цялото съдържание за 7-ми клас, отделни уроци ще бъдат."

За целта министерството ще издаде специални инструкции кои части от учебниците да се използват от учениците.

Тодор Танев - министър на образованието и науката: - Това няма ли да обърка системата? "Няма основания да я обърка системата, ние имаме достатъчно месеци да проведе необходимата консултация с учителството в България."

Министърът коментира още, че няма да се въвежда нова система при записване в първи клас, както настоява един от синдикатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Бабинден патриарх Неофит освети ново отделение в АГ болница Шейново
На Бабинден патриарх Неофит освети ново отделение в АГ болница "Шейново"
Шефът на НСО пред По света и у нас за охраната на Лютви Местан
Шефът на НСО пред "По света и у нас" за охраната на Лютви Местан