Тя е само на 12, но вече със сериозно научно постижение - изобретила е уред, който регистрира нивата на олово във водата. Какво още обича младият учен и какви са амбициите ѝ - отговорите следват!

Запознайте се - това е Гитанджали Рао, живее в предградие на Денвър, Колорадо. Освен талантлив музикант, младата дама е и изявен учен. Момичето е спечелило национална награда за изобретението си, вдъхновено от истински проблем. Гитанджали е измислила уред, с който да се измерва нивото на олово във водата. Младата дама се впечатлила от факта, че в град Флин, Мичиган, повече от година жителите пиели заразена с тежкия метал вода, което довело до сериозни здравословни проблеми.

Гитанджали Рао: "Оловото е най-опасно за деца на моята възраст. Води до проблеми в растежа и потенциално може да увреди мозъка. Не е нещо, което искам да преживея."

В специалното видео, в което Гитанджали представя уреда си, говори много бързо, за да може да разкаже всичко само в две минути. Вместо да отнема дни проверката за олово с творението на младата дама се справя за секунди - само с помощта на въглеродни молекули и специално приложение за смартфони. Гитанджали е сред много любители на научните експерименти, но сред малцината, които ги прилагат на практика. И съучениците, и учителите ѝ са убедени в нейния успех.

Сими Басу, учителка на Гитанджали: "Убедена съм, че творението ѝ ще стигне до пазара, ако ние продължим да ѝ помагаме."

А следващото предизвикателство пред Гитанджали:

"Искам да създам измерител на щастието, той ще показва нивото на серотонин в тялото или количеството на гама лъчите, но трябва да разбера как точно да стане."