НОВИНИ

Учени анализираха миризмата на старите книги

Британски учени анализираха миризмата на старите книги, за да помогнат да бъдат идентифицирани текстовете с влошаващо се състояние, съобщи в. "Дейли мейл".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:03, 08.04.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още
учени анализираха миризмата старите книги

Посетители на катедралата "Сейнт Пол" в Лондон описаха характерната миризма като "дървесна, на пушек, земя или ванилия". Най-често те са използвали "дървесна". Интензивността й е определена между "силна" и "много силна". Повече от 70 процента са я описали като приятна. На някои обаче тя напомня на "телесна миризма" и "мръсни чорапи".

Учените от Лондонския университетски колеж са анализирали и на какво се дължи тази миризма. От разграждането на целулозата и лигнина се образуват органични съединения. Бензалдехидът добавя бадемова миризма, ванилинът - ухание на ванилия, а етил хексанолът е леко флорален. Етилбензeнът и толуенът излъчват тежки миризми.

В друг експеримент учените накараха посетители на музея на Бирмингам да определят миризмата на томче от 1928 г. от антикварна книжарница. Най-често те използвали думите "шоколад" или вариации като "какао" и "шоколадов", следвани от "кафе", "старо", "дърво" и "изгоряло". Някои участници използвали също "риба", "телесна миризма", "мръсни чорапи" и "нафталин".

Учените планират да опишат и миризмите на миналото в замък от 15-и век, анализирайки летливите съединения от книгите, ръкавиците, плочите с 33 оборота и паркета. Така те идентифицират миризмите с "културна стойност".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинали и четирима  ранени при срутване на  блок в Полша
Двама загинали и четирима ранени при срутване на блок в Полша
Рохани обвини Тръмп, че помага на терористите в Сирия
Рохани обвини Тръмп, че помага на "терористите" в Сирия