НОВИНИ

Откриха паметна плоча и бюст на проф. Александър Федотов

Събрани от споделения Път на познанието за Изтока учени, дипломати, студенти, почетоха паметта на проф. Александър Федотов на церемония за откриване на бюст и паметна плоча на световноизвестния наш изтоковед. Това стана в предверието на нашата ориенталистика в Алма матер - Центъра за източни езици и култура.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
12:22, 28.11.2019
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Преди година си тръгна внезапно, този път от този свят. Но Саша, както го наричаха всички, и колеги, и студенти, е от хората, които остават. Не може да отсъства, казват тук в Центъра. Продължава да осмисля нашата Алма матер. Да бъде наш безпогрешен компас - академичен, морален, естетически.

"Цяла Азия в сърцето ми" - на именития учен и любимия преподавател. Това пише на паметната плоча.

Проф. Анастас Герджиков: Любим...

Освен генетичното си умение да прониква и разгадава в мъдростта и посланията на хората от Изтока, оставени ни сигурно, за да оцелеем, професор Александър Федотов е човек с вродена необходимост и умение да предава това на другите. И възпита поколения наши ориенталисти, някои от тях известни вече по света.

Тук са повече от 20 посланици на държавите от Изтока, а също и посланичките на Аржентина и Куба. Защото проф. Александър Федотов, с невероятния си вселенски заряд, свързва университета и всички нас, които го познават, с целия свят и днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте щетите от пожара в Пирогов (СНИМКИ)
Вижте щетите от пожара в "Пирогов" (СНИМКИ)
Българин, живеещ в Албания, разказва за преживения ужас от земетресението
Българин, живеещ в Албания, разказва за преживения ужас от земетресението