Стотици в карнавални костюми протестираха по улиците на германския град Бон, където се провежда Световна конференция за климата. И докато дипломатите обсъждат как да приложат решенията от Парижкото климатично споразумение, само на 65 километра от тях учени предлагат свое решение - изкуствено слънце, което може да се превърне в бъдещето на енергетиката.

Това може и да прилича на огромна пчелна пита, но вместо мед, дава водород - елементът, смятан за горивото на бъдещето. 149 ксенонови лампи, каквито обикновено се използват в кинопрожекторите, са превърнати в най-голямото изкуствено слънце в света. Когато бъде правилно насочена, светлината от тях е с интензивност 10 000 пъти повече от тази на Слънцето, а температурата достига 3000 градуса по Целзий.

Д-р Кай Вигарт, ръководител на проекта: Съхранението на топлина е в пъти по-евтино от това на електричеството. Веднъж запазена, топлината не се губи и не зависи от това дали слънцето е залязло. Вярваме, че комбинацията от фотоволтаици и слънчева енергия е бъдещето на енергетиката.

Проектът "Сънлайт" е на учените от Германския аерокосмически център и института Юлих, а целта им е да успеят по изкуствен път да създадат достатъчно голямо количество слънчева енергия, за да могат да произвеждат водородно гориво.

За да се сдобият с него, разлагат вода на съставните ѝ части - водород и кислород. Водородът, макар и да е най-разпространеният химически елемент във Вселената, е рядко срещан на планетата Земя.

Той може да се използва като екологично чисто гориво за самолети и автомобили. При изгарянето му не се освобождава въглероден диоксид, а навлизането му в енергийната индустрия би било огромна крачка към опазването на околната среда - един от най-сериозните проблеми на XXI век.

Засега изкуственото слънце е само проект и все още не се използва на практика, но ако това стане един ден - това ще е истинска революция.