Големият принос на старта на Falcon Heavy е, че показва, че частният бизнес може успешно да развива космическите технологии. Досега основните "играчи" са държавните агенции в САЩ, Русия и Европа. Това каза в "Денят започва" Веселин Василев от Клъстер за аерокосмически технологии.

Веселин Василев, Клъстер за аерокосмически технологии: Стъпката е революционна за нашето време, защото повече от 50 години такава тежка ракета не е изстрелвана. Тя изстрелва около 60 тона товар на ниска околоземна орбита. Но като цяло тази технология човечеството я е овладяло преди около 60 години, когато излита ракетата Сатурн 5.

Технологията я имаме от много време, новото е, че със съвременното развитие на електрониката и технологиите, всичко става по-достъпно и по-масово, коментира Василев. Тази ракета и други подобни програми позволяват космосът да бъде по-достъпен за обикновения бизнес и научните институти, космосът става среда за нормална работа на човечеството, допълни той.


Сериозно постижение, което ни доближава до Марс. Така директорът на Института по космически изследвания и технологии проф. Гецов определи изстрелването на ракетата "Фалкон хеви" (Falcon Heavy) от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Той обясни, че се базира на много интересен подход - използването на по-маломощни ракетни двигатели.

проф. Гецов, директор на Института по космически изследвания и технологии: Грандиозно е събитието, което се случи със изстрелването на ракетата "Фалкон хеви" (Falcon Heavy). Това е свързано с двата проблема, които трябва да се решат във връзка с полета на хората до Марс - единият проблем е радиацията, другият - създаването на тежка ракета, която може да издигне достатъчно товар за екипажа, храната и всичко останало, за да може да стигне ракетата до Марс.