Последният общ прародител на човекоподобните маймуни и човека е ходил изправен не в Африка, а в Европа. Това е голямата новина от еволюционното минало на хората, която дойде от публикация на списание Нейчър. В нея е описан нов род човекоподобни изкопаеми маймуни и в работата на международния екип важна роля има един българин. Проф. Николай Спасов, който вече впечатли световната научна общност с описание на непознатия до тогава Грекопитек. Репортаж на Мария Чернева.

И преди 12 милиона години тук, близо до Алпите в Бавария, са текли изворите на Дунав, отлаганията на находището пазят следи на малък приток - казва ръководителката на палеонтологичния екип. Проф. Мадлен Бьоме проявява невероятно усърдие и след 5 години разкопки, най-накрая попада на множество останки на животни и по-важното на непознат вид маймуни. 40 кости от 4 индивида, които дават невероятна възможност да се установи много точно каква е била походката му - от ключовите въпроси за човешката еволюция.

проф. Николай Спасов - директор на Националния природонаучен музей, БАН: Защо сме се изправили, какви са били предшествениците, как са се придвижвали те за да се стигне до днешния изправен вървеж.И тези кости показват за нас уникален начин на придвижване.

Далечният ни роднина се е придвижвал увиснал от клон на клон като шимпанзетата, но е можел и да ходи изправен.

проф. Николай Спасов: Тук мога да покажа например фрагмент от бедрена кост от женски индивид, ако го сравним с орангутана, тук трябва да стои, в тази част на бедрото.

Определено са били дребни, 20-30 килограма, високи около метър. Откритите кости са достатъчни, за да се изгради целия образ на човекоподобната маймуна. Нарекли я Данувиус, в чест на бога на Дунав. И за сега е последният известен общ предшественик на маймуните и човека. Неоспоримо доказателство за това, че прохождането е започнало в Европа и се е развило по-късно в Африка.

проф. Николай Спасов: Както изглежда една предадаптация, когато първите предчовеци излизат в една много по-открита саванна обстановка, това се оказва за тях много полезно.

И 6 милиона години по-късно, по нашите земи се е разхождал първият хоминин или предчовек - описан от българския учен като грекопитек. Или още едно доказателство, че еволюцията на човек започва в Европа.