НОВИНИ

Учени определиха главната опасност, свързана с консумацията на сол​

Американски учени установиха, че редовната консумация на прекомерно количество сол с храната предизвиква промени в имунната система в червата, а това води до деградация на когнитивните функции у хората, съобщи Лента.

bnt avatar logo
от БТА
10:46, 17.01.2018
Чете се за: 00:22 мин.
Още
учени определиха главната опасност свързана консумацията сол​

Специалистите заключили, че злоупотребата със сол в разстояние на три седмици води до ендотелна дисфункция, намаляване на кръвотока в мозъка и когнитивни смущения, но не променя артериалното налягане. Хранителният режим с голямо количество сол увеличил количеството на т.нар. клетки Т-хелпери 17 (Т-помощници 17) в червата и произведените от въпросните клетки молекули интерлевкин 17.

Било констатирано, че увеличеното съдържание на интерлевкин 17 в кръвотока е обусловено от негативното влияние на хранителния режим върху кръвообращението в мозъка. До тези изводи учените стигнали в рамките на изследвания с мишки. Получените резултати обаче са в сила и за хората. Световната здравна организация препоръчва приема на не повече от 5 грама сол в денонощието.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не е упражнявано насилие срещу дъщерите, държани под ключ в Свищов
Не е упражнявано насилие срещу дъщерите, държани под ключ в Свищов
Свикват извънредна общинска сесия във Варна за Морската градина
Свикват извънредна общинска сесия във Варна за Морската градина