НОВИНИ

Учени определиха кое е най-подходящото място за обитаема база на Марс

Регионът Deuteronilus Mensae в северното полукълбо на Марс може да стане най-подходящото място за изграждане на обитаема станция на Червената планета, съобщава ТАСС. В тази област се съдържа голямо количество воден лед, което може да бъде използвано от бъдещите пилотирани експедиции, твърдят специалисти, участвали в Москва в Седмия международен симпозиум за изследване на Слънчевата система.

bnt avatar logo
от БТА
19:42, 10.10.2016
Чете се за: 00:21 мин.
Още
учени определиха кое подходящото обитаема база марс

В Deuteronilus Mensae под тънък слой марсиански прах лежи чист воден лед. "Това е най-интересното място за нашите изследвания", твърди един от авторите на проекта Джеймс Хед от американския университет "Браун". Радиусът на определеното място от учените е около 100 километра.

То се намира между равнините Утопия и Хрис. Точните координати на района са 39,1 градуса северна ширина и 23,1 градуса източна дължина. Хед изрази увереност, че изследователите за пръв път биха могли да открият извънземен живот точно в Deuteronilus Mensae. "Повярвайте ми, там той съществува! Той е на най-елементарно равнище, но съществува!", уверен е ученият.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една година не могат да открият рекламодател, подвеждащ потребителите в интернет
Една година не могат да открият рекламодател, подвеждащ потребителите в интернет
Жители на Стрелча помогнаха на своя съгражданка
Жители на Стрелча помогнаха на своя съгражданка