Нова надежда в борбата срещу рака. Учени от БАН откриха антитуморни свойства в екстракт от канабис. Изследванията все още са на много ранен етап, но учените, не крият своя оптимизъм, че след няколко години на пазара ни може да има продукт, борещ болестта.

Лилавите точки на тази плочка са ракови клетки, а безцветните са вече убитите тумори. Убиецът им в този случай е екстракт от канабис.

доц. Ива Угринова, директор на Институт по молекулярна биология, БАН: Открихме, че в конопа има субстанция, която има антитуморен ефект.

Сериозната работа обаче тепърва предстои. Екстрактът от канабис все още не е използван върху хора и е твърде рано да се каже как и в какви количества би помогнал.

доц. Ива Угринова: Резултатите, които толкова ни развълнуваха са съвсем пресни, но тъй като са много надеждни, ние смятаме, че обществото трябва да разбере за тях.
Масло от канабис - вариант за лечението на хора с епилепсия

Масло от канабис - вариант за лечението на хора с епилепсия

При около 10 000 пациенти с епилепсия заболяването не се повлиява от лекарства. Най-засегнати от епилепсия са децата, тъй като при 60% от случаите тя...

Едно обаче е съвсем категорично. Раковите клетки умират от специално извлечения канабидиол от растението канабис, а не от конопа за пушене. Надеждата на екипа в тази лаборатория е до 4 години на българския пазар вече да има продукт, достъпен за всеки нуждаещ се.

доц. Ива Угринова: Ние трябва да се научим да се церим с природни продукти.

Лилавите точки са останали непобедени твърде дълго време и в твърде много случаи. Само за миналата година 9 милиона и 600 000 души в света са загубили борбата с рака. И макар тези безцветни точки все още да не значат нищо категорично, значат достатъчно. Значат надежда.