НОВИНИ

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу всички щамове на грипа

Учени от Българската академия на науките разработват универсална ваксина срещу всички щамове на грипа, базирана на ДНК. Докъде е стигнала работата на специалистите имунолози от Института по микробиология и кога ще внедрена ваксината провериха репортерът Яна Тодорова и операторът Венцислав Ценков.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
19:30, 29.03.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Дори да се създаде ваксина, която действа върху актуалните щамове, тя няма как да бъде ефективна срещу вирусите през следващия сезон.

Доц. Андрей Чорбанов - Институт по микробиология към БАН: "Причината в това е,че много от вирусите се променят изключително бързо своята повърхност, с която заблуждават имунната система, но винаги във вирусите могат да с открият общи компоненти, които остават непроменени с времето, които могат да бъдат разпознати от имунната система."

Новата ваксина ще бъде създадена именно на основата на общото ДНК на грипния вирус. По разработката работят около 15 специалисти от Института по микробиология към БАН с ръководител доц. д-р Анрей Чорбанов. Учените вече са готови с прототипа.

Доц. Андрей Чорбанов - Институт по микробиология към БАН: "Това представлява една ДНК ваксина, която ще бъде имунизирана върху ДНК. Тя има насочващ механизъм, така че ще заведе тази вирусна частица директно до клетките, които са пряко отговорни за реализация на имунния отговор. По този начин защита на организма може да бъде извършена защита с хиляди пъти по-малко материал, отколкото със стандартните ваксини."
Доц. Анрей Чорбанов - Институт по микробиология към БАН: "Те ще бъдат абсолютно безвредни, което е най-важното за тях и изключително специфични - няма да имат страничните реакции, които имат сегашните ваксини."

Но внедряването ѝ може да отнеме много време.

Доц. Андрей Чорбанов - Институт по микробиология към БАН: "За съжаление този път е дълъг, защото се базира на изключително много тестове, за да се гарантира безвредността и ефективността на тази ваксина - това обикновено са 7-8 до 10 години тестване върху реални пациенти, но нашата съвременност е в състояние да скъсява тези тестове."

Специалистите изучават още и човешкия автоимунитет, разработват и модели срещу алергията от домашния прах.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев
БСП поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев
Голям пожар и сериозно задимяване в Студентски град
Голям пожар и сериозно задимяване в "Студентски град"