НОВИНИ

Учени откриха как да "изключат" желанието за сладко

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк откриха как да премахнат желанието за ядене на сладко у мишките и твърдят, че някой ден методът може да бъде приложен върху хора, съобщи в. "Мирър".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:30, 01.06.2018
Чете се за: 00:52 мин.
Още
учени откриха изключат желанието сладко

Ако бъдат прекъснати сигналите, които рецепторите на езика изпращат към амигдалата - ключов дял от мозъка, отговарящ за вкусовите възприятия, интересът към яденето на сладки неща намалява.

"Това е все едно да си хапнете от любимия си шоколадов сладкиш, но без насладата от него. След няколко хапки, можете да спрете да ядете, което иначе не бихте направили", обясни д-р Ли Уанг, ръководител на екипа.

Изследването стъпва върху предишни проучвания, които показват, че когато езикът усети един от петте вкуса - сладко, горчиво, солено, кисело или умами - нервните клетките по езика изпращат сигнали до дялове от мозъка, които отговарят за вкуса и за предприемането на действия.
"По-ранните ни изследвания показаха, че има ясно разделение между дяловете в мозъчната кора, свързани с възприемането на сладкия и горчивия вкус", каза д-р Ли Уанг.

"Новото изследване показа, че това разделение продължава чак до амигдалата", заяви той.

"Това разделение между сладко и горчиво в мозъчната кора и в амигдалата означава, че ние можем да манипулираме тези два дяла от мозъка и да наблюдаваме резултатите".

Учените са направили няколко експеримента, в които сигналите за сладко или горчиво към амигдалата са били прекъснати. Когато това се случвало, мишката все още можела да направи разлика между двете, но вече без емоционални реакции като предпочитание към сладкото или избягване на горчивото.

Някой ден методът може да бъде приложен върху хора и да помогне при лечението на затлъстяване и други заболявания, свързани с храненето, убедени са учените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъвове, тигри и ягуар избягаха от зоопарк в Германия
Лъвове, тигри и ягуар избягаха от зоопарк в Германия
Заради ремонт ще бъде затруднено движението при ГКПП Кулата
Заради ремонт ще бъде затруднено движението при ГКПП "Кулата"