НОВИНИ

Учени откриха неизвестна досега кухина в Хеопсовата пирамида

Мистериите около пирамидите в Гиза се задълбочиха, след като учени откриха неизвестна досега кухина в Хеопсовата пирамида, предаде BBC. Не е известна целта на кухината, нито какво съдържа, защото тя няма очевиден вход. Екип от японски и френски учени направиха изненадващото откритие след две години проучвания.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
21:51, 06.11.2017
Чете се за: 01:07 мин.
Още
учени откриха неизвестна досега кухина хеопсовата пирамида

Учените са открили кухината по метода на муографията, при който се изследва за промени в плътността на големи каменни образувания.

Смята се, че Хеопсовата пирамида е построена между 2509 и 2483 г. пр. Хр. по време на управлението на фараона Куфу. Това е най-голямата пирамида в комплекса до Кайро.

Новооткритата кухина се намира точно над т.нар. „Голяма галерия“ - 47-метров тунел, висок 8 метра и най-вероятно има сходни с нея размери.

Мехди Тюби, парижки институт HIP: Не знаем дали кухината е хоризонтална или вертикална, не знаем дали е изградена от няколко структури, или от една цяла. Знаем само, че кухината е там, че е много голяма и че нито една теория за пирамидите не предвижда съществуването ѝ.

Екипът нарочно не използва думата „камера“, за да опише кухината, тъй като според експерти пирамидата има помещения, чиято единствена цел е да облекчи структурата от тежестта на камъните. Кралската камера, например, има пет кухини с подобна цел.

Американският археолог Марк Ленър споделя тази теза за новооткритата кухина.

Марк Ленър, археолог: Това може да е пространство, което строителите са оставили, за да защитят крехкия таван на Голямата галерия.

Един от водачите на екипа учени Хани Хелал от Университета в Кайро твърди, че кухината е твърде голяма, за да има за цел единствено да облекчи тежестта на структурата.

Хани Хелал, Университета в Кайро: Единствено се опитваме да разберем вътрешната структура на пирамидите и как те са построени. Египтолози, архитекти и археолози имат различни хипотези, но нашата работа е да им предоставяме данни.

Несигурността около новото откритие идва от неточните данни, които муографията предоставя. Методът използва високоенергийни частици, които навлизат в атмосферата на Земята от Космоса, и се прилага при изследването на ледници, вулкани или ядрените реактори на Фукушима.

Най-големият въпрос е какво да се направи, за да се изследва кухината по-нататък. Екипът споделя, че има идея да промуши миниатюрен робот през 3-сантиметрова дупка, за да изследва откритието, но методът първо трябва да се одобри от египетските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варшавската прокуратура разследва газово споразумение с Русия
Варшавската прокуратура разследва газово споразумение с Русия
Богатите страни не инвестират достатъчно в чиста енергия за развиващите се
Богатите страни не инвестират достатъчно в чиста енергия за развиващите се