НОВИНИ

Учени предупреждават: Хомеопатията е измама

Учени от Американското химично дружество предупредиха, че хомеопатията е измама и не лекува повече от обикновено плацебо, пише в. "Мирър".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:46, 12.05.2016
Чете се за: 01:15 мин.
Още
учени предупреждават хомеопатията измама

Щатските химици пуснаха в сайта си клипче, доказващо неефективността на хомеопатичните лекарства. Те в никакъв случай не трябва да се считат като ефикасна алтернатива на традиционната медицина. Лекарствата в хомеопатията са толкова разредени, че просто не могат да действат.

"Когато бе основана хомеопатията, концепцията за атомите и молекулите още не е била разработена, изтъкват от дружеството. Тогава хората просто не са знаели, че когато нещо се разтвори толкова много, то просто може да изчезне! При последователните безкрайни разтвори, практикувани в хомеопатията, не може да се открие и една молекула в колбата. Това ги прави безполезни. А колкото до това, че водата си имала своя памет, досега няма нито едно научно доказателство в тази посока", считат специалистите.

Основните постановки на хомеопатията са измамни, предупреждават американските химици.

Кой е създателят на хомеопатията?

Основоположник на хомеопатията е Самуел Ханеман. Той създава метода през 1796 г.

В основата му е използването на силно разредена форма на вещество, причиняващо симптомите на съответната болест. Многобройни научни изследвания са установили, че хомеопатичните препарати са неефикасни, а предложените механизми за тяхното действие − неправдоподобни.

Научната общност разглежда хомеопатията като измама.

Хомеопатичните препарати са направени от минимални дози от едно единствено (като правило) вещество, което се разрежда във вода, докато от него не остане и една единствена молекула. Предполагаемите химични свойства на вода, в която в миналото е било разтворено дадено вещество, се приписват на опроверганата от науката хипотеза за памет на водата. Основните вещества, от които се приготвят хомеопатични разтвори (около 200 на брой) са описани в Материя медика (в печатните ѝ издания) и в Препаратите на Боарон.

Хомеопатичен реперториум пък е индексиран справочник на симптомите, съдържащ рубрики, под които са изброени хомеопатичните препарати, които се използват при дадени симптоми. Хомеопатията се използва при остри състояния и хронични заболявания, в стоматологията и ветеринарната медицина.

Предписания на препарати се правят на базата на хомеопатични интервюта. При хомеопатичното интервю хомеопатът разпитва пациента за неговите оплаквания, болести, психологически проблеми.

Хомеопатията е широко разпространена в Англия, Индия, Русия и Франция, където има дългогодишни традиции и се преподава в някои университети, което предизвиква и критики.

Много хора се лекуват чрез хомеопатия, дори английското кралско семейство има традиции в използването на този метод.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оранжев код за дъжд е обявен утре в седем области в страната
Оранжев код за дъжд е обявен утре в седем области в страната
Първокласници онлайн в час
Първокласници онлайн в час