НОВИНИ

​Учени регистрираха катастрофална аномалия над Атлантическия океан

Специалисти от американското Национално управление за океански и атмосферни изследвания и Тихоокеанската северозападна национална лаборатория на САЩ са регистрирали необичайно увеличаване на силата на ураганите над Атлантическия океан, съобщи Лента.

bnt avatar logo
от БТА
15:17, 12.05.2018
6461
Чете се за: 00:38 мин.
Още
​учени регистрираха катастрофална аномалия атлантическия океан

Учените са стигнали до извода, че основната причина за това е естествен климатичен цикъл, известен като Северноатлантическа осцилация. Глобалното затопляне вероятно също допринася силата на ураганите да стане непредсказуема. При бързо увеличаване на интензивността на бурята скоростта ѝ нараства с 36 км/ч за 24 часа. През 2017 г. това бе наблюдавано при ураганите Харви, Ирма, Хосе и Мария.

;

Учените са анализирали спътникови данни за силата на бурите през последните 30 години и са установили, че понастоящем средното нарастване на силата на ураганните ветрове е с 21 км/ч по-голямо, отколкото в миналото. Всяко десетилетие този показател се увеличава със 7 км/ч. Върху скоростта на ветровете влияят различни фактори, включително температурата на морската повърхност, влажността, топлината в близките до повърхността слоеве на океана.

;

Северноатлантическата осцилация, която за пръв път бе открита през 2001 г., влияе върху температурата на морската повърхност, като я прави непостоянна в разстояние на десетилетия. Ураганът Харви предизвика катастрофални наводнения в Тексас през 2017 г. и бе най-силният след урагана Катрина през 2005 г. В резултат на бедствието загинаха 83-ма души и бяха нанесени щети за 70 милиарда долара. Резултатите от изследването са качени на сайта ЮрикАлърт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мустафа Карадайъ участва във възпоменателен митинг край дуловското село Руйно​
​Мустафа Карадайъ участва във възпоменателен митинг край дуловското село Руйно​
Мариано Рахой няма да присъства на срещата ЕС - Западни Балкани в София
Мариано Рахой няма да присъства на срещата ЕС - Западни Балкани в София