НОВИНИ

Учени се надяват да добавят изкуствен интелект на котка-робот

Учени от университета "Браун" получиха субсидия от 1 милион долара от Националната фондация за наука, за да открият начин да добавят изкуствен интелект към роботизираната котка на компанията "Хасбро". Целта е играчката да се превърне в приятел на възрастни хора, който да им помага в лесните ежедневни задачи, например да си пият лекарствата или да си намират очилата.

учени надяват добавят изкуствен интелект котка робот
bnt avatar logo
от БНТ
12:52, 19.12.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Котката-робот е в продажба от две години. Сега тя само може да прави компания на възрастните и да ги разведрява, като мърка, лиже лапичката си или ляга по гръб, за да я почешат по коремчето.

Учените от университета "Браун" първоначално ще определят кои дейности от ежедневието са важни, за да останат възрастните по-дълго в домовете си - например да намират изгубени предмети. Роботчето ще им напомня при проблем на кого да се обадят, или да отидат на лекар, ако имат час. Учените трябва да решат как котката-робот ще изпълнява задачите си и как ще уведомява стопанина си. Те не планират тя да говори като човек, защото истинските котки не се държат така. Възможно е роботчето да движи главата си по определен начин, когато съобщава конкретно нещо.

"Тя няма да глади или да мие съдовете - каза Бертрам Мол, професор по когнитивни, лингвистични и психологически науки - Никой не очаква от нея да води разговор или да донася вестника. Тези роботи ще създават уют".

Целта е котката-робот да може да изпълнява няколко задачи много добре. Екипът иска тя да остане на достъпна цена от няколкостотин долара. Сега играчката струва 100 долара.
В екипа са също компютърен специалист, лекари, дизайнер от университета на Синсинати. Котката-робот ще е полезна и в домовете за възрастни хора, където домашните любимци са забранени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
300 са събитията в страната по време на българското европредседателство
300 са събитията в страната по време на българското европредседателство
Деца помагат на деца от дома на отец Иван в Нови хан
Деца помагат на деца от дома на отец Иван в Нови хан