НОВИНИ

Учени смятат да променят материалната дефиниция на килограма

Идва ли краят на килограма такъв, какъвто го познаваме? Водещи учени ще се съберат утре в двореца Версай, за да решат материалната дефиниция на килограма да бъдe заменена с електромагнитна константа.

bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 15.11.2018
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Още от 19 век, еталонът за един килограм е метален цилиндър, изграден от платина и иридий. Според експерти, тази материална дефиниция вече е остаряла. Причината - съвременните замърсители на въздуха са оказали негативно влияние на цилиндъра и са довели до неговата дестабилизация. С други думи, заради корозията, той може да не тежи точно килограм.

Д-р Йан Робинсън, Национална лаборатория по физика: Живеем в съвременен свят. Вредните частици във въздуха са вече повече от колкото тези през 19-ти век. Някои от тях успяват да се залепят по цилиндъра и се налага да го почистим със специални материали. С всяко чистене рискуваме масата му да намалее.

Идеята е вместо метален цилиндър, да се използва електромагнитна сила. Алтернативата, която ще бъде предложена на конференцията, се нарича константа на Планк. За нейното определяне ще се използва специален уред, който може да определи масата на едно тяло по атомен начин.

Д-р Йан Робинсън, Национална лаборатория по физика: Досега ние определяхме едно тяло за леко като го съпоставим с друго по-тежко. Но това е трудно за нас учените, тъй като този подход не дава отговор за атомния състав на двете тела. Един от плюсовете на новия подход е, че можем да измерим едно тяло без то да бъде съпоставено с друго.

Докато новата дефинция ще позволи на учените да измерват тела с много по-голяма точност, потенциалната промяна няма да бъде усетена от нормалния потребител на стоки.

Това не е първият път, когато конференцията променя определението за мерна единица. През октомври 1967 г., физиците сменят дефиницията на понятието секунда от астрономическо на атомно. Промяна, без която, технологии като джипиес и интернет не биха съществували.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Печка е причинила взрива в Хитрино, според експертизата
Печка е причинила взрива в Хитрино, според експертизата
Британският министър за Брекзит Доминик Рааб подаде оставка
Британският министър за Брекзит Доминик Рааб подаде оставка