НОВИНИ

Учени: Земята може да е несигурно място за живот до 2050 г.

Светът може да изхрани нарастващото си население, без да причини непоправими вреди на околната среда, ако хората консумират по-малко месо, намалят наполовина прахосаната храна и приложат по-добри практики в селскостопанската дейност, заявиха учени след проведено международно изследване. Неизпълнението на дори една от тези цели може да усили климатичните промени, да увеличи замърсяването и да намали природните ресурси, като по този начин планетата ще стане несигурно място за човечеството.

bnt avatar logo
от БТА
23:12, 11.10.2018
Чете се за: 00:25 мин.
Още
учени земята несигурно живот 2050

Светът трябва да произведе 50% повече храна, за да поддържа живота на близо 10 милиарда души към 2050 г., оповести ООН. Ако нещата не се променят, това може да увеличи с 90% влиянието на производството на храни върху околната среда към 2050 г., т.е до ниво, при което планетата ще е несигурно място за човечеството, отбелязват учените.

За да се предотврати това, всеки трябва да премине към хранителен режим, който е богат на зелени зеленчуци, плодове и ядки и включва малко количество червено месо и млечни продукти.

"Препоръчваме да се консумира по-малко от една порция червено месо седмично", каза ръководителят на изследването Марко Спрингман от Оксфордския университет.

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), добитъкът е отговорен за около 14,5% от глобалните парникови емисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Робот с човешки размери стана атракция на младежко техническо изложение
Робот с човешки размери стана атракция на младежко техническо изложение
Фолксваген трябва да съкрати 100 000 души, ако приеме нови норми за въглерод
"Фолксваген" трябва да съкрати 100 000 души, ако приеме нови норми за въглерод