НОВИНИ

Ученичка съди училище заради забрана да носи забрадка

До месец се очаква Административния съд в Благоевград да излезе с решение по делото, което заведе 16-годишната ученичка Емине Шаматарева от село Вълкосел.Тя се обяви срещу училищното ръководство, след като категорично отказа да свали бонето и забрадката си по време на учебните часове, а това противоречи на училищния правилник.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
19:56, 12.05.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Пред съда братовчедка на 16-годишната Емине разказа, че докато била ученичка в същото училище преди 5 години е ходела със забрадка и се е чувствала дискриминирана, тъй като директорът не я е допускал до състезания и празници. Учители отрекоха системно ученички да са посещавали занятия със забрадки.

Афродита Дерменджиева - училищен психолог в СОУ „Христо Ботев” - Вълкосел: „Братовчедката на Емине последният клас, последният месец се опита непостоянно да слага забрадка."
Методи Попов - Регионален инспекторат по образованието в Благоевград: „Трябва да отстояваме спазването на правилата такива, каквито разписани в Конституцията."

От Мюфтийството са категорични, че с носенето на забрадка в училище не трябва да се разбира, като нарушение на закона.

Али Ибрахим – заместник-мюфтия на област Благоевград: "Това ли е причина да сложим бариера пред едно дете, за да не се учи, това е просто парадокс, който ще остане за пример в историята.

Бащата на Емине – Расим Шаматарев, е категоричен, че ако дъщеря му не спечели делото в Благоевград, ще се обърне към съдилища в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последната репетиция на Поли Генова мина успешно
Последната репетиция на Поли Генова мина успешно
Мерки за сигурност през новия летен сезон
Мерки за сигурност през новия летен сезон