Демонстрации на съвместимостта на сухопътните сили от България, САЩ, Северна Македония, Гърция и Албания се проведоха на учебния полигон "Ново село". Военните маневри са част от тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар“ 2019, на което присъстваха премиерът Бойко Борисов, военният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

600 български и 200 чуждестранни военнослужещи се включиха в учението. Според сценария, те трябваше да отблъснат атакуващ противник, преминавайки в контра настъпление и да прочистят населен пункт, завзет от вражески подразделения. Беше демонстирарана и стрелба с бойна техника. Премиерът Бойко Борисов изтъкна важността на военната база „Ново село" за усъвършенстване на оперативните способности на въоръжените сили на България и на нашите съюзници от НАТО и региона на Балканите.

Бойко Борисов, министър-председател: Имаме надеждна техника, която модернизираме, а и с колегата Заев миналата седмица говорихме - живот и здраве като придобием новите изтребители ще пазим и въздушното пространство на Северна Македония. Това ще е добре и за тях и за нас, защото те така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близко над Кюстендил и ходят в Северна Македония. ... Продължаваме да си модернизираме танковете, да ги ремонтираме, казармите.
© БГНЕС

Военният министър акцентира върху необходимостта от постоянна поддръжка и ремонт на бойната техника.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: 13 танка Т-72 се ремонтират, и то в „Терем“. Всяка година има план за модернизация т.е. за възстановяването им. Има други проекти за БМП-та, всичко това струва пари... Тази техника е необходима не за парадите, тя е необходима личния състав да се обучава, да бъде боеспособен и ако се наложи да изпълнява своите конституционни задължения да защитава България, да го направи ефективно.
Затварят небето край Шабла заради учебни стрелби

Затварят небето край Шабла заради учебни стрелби

Между понеделник и петък въздушното пространство над полигона "Шабла" и прилежащата му акватория ще бъдат обявени за опасни зони заради учебни стрелб...

Началникът на отбраната ген. Боцев посочи, че постоянно се отделят средства за модернизация на армията, като целта е те достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2024 година.

Андрей Боцев, началник на отбраната: До края на следващата седмица да тръгне проекта и на Сухопътни войски. Да изпратим поканите до фирмите и да започне да тече процедурата. За корабите трябва да приключи тази седмица.

Утре ще бъде заключителния етап на още едно мащабно учение у нас - на полигона в Шабла, където подразделенията за военновъздушна отбрана ще проведат бойни стрелби.