НОВИНИ

Учение на военни самолети на НАТО край София

Мащабна летателна тренировка "БОлкан СпАртан 2017-а" започна в България. Десетки военни с транспортни самолети "Спартан" от Италия, Литва и България тренират пределно ниско летене на само 100 метра височина, излитайки от базата на 16- авиационна група във Враждебна и достигайки Родопите и Пловдив. Военно-въздушните сили на трите страни отиграват сценираии за десант на специални сили и товари и действия в екстремни ситуации. Още за майсторството, наречено "ниско летене" - вижте в следващия репортаж.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Борис Сотиров
12:23, 14.06.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Три самолета "Спартан C-27J", известен още като "полу Херкулес" заради приликите с четиривитловия му по-голям брат, излетяха от авиобаза "Враждебна" малко след 11 ч.

;
Александър Марков - На 100 метра височина ще летят наши пилоти, пилоти от Италия и Литва с ето тези самолети "Спартан".
;

Самолетите излитат от София, но крайната цел са Пловдив и Родопите. ВВС на Италия, Литва и България отиграват сценарии по десант на парашутисти и товари.

;
полк. Румен Кондев, директор на учение Balkan Spartan 2017 - Парашутни скокове, авиомедицинска евакуация и други дейности се провеждат на летище Чешлигирово, което специално за учението е отворено. Използваме да тренират екипажите полет на пределно малка височина над планинска местност и използваме Родопите.
;

За латвийските пилоти ниското летене е предизвикателство.

;
майор Томас Гремнайчус, ВВС на Литва - Територията на Литва е равнинна, затова почти нямаме опит и възможност да тренираме ниско летене над планини. Най-големият връх у нас е на 300 метра надморска височина, така че това учение в България е много добра възможност за нас.
;

Италианските летци са от 46-а въздушна бригада в Пиза.

;
майор от Италианските ВВС, 46-а въздушна бригада, 98 взвод, Пиза - Всички самолети ще летим на голяма височина над София, след това ще снишим над планините и накрая - ще заходим към тактическа зона за кацане с кодово име "Африка", ще упражняваме "статична линия" за десант на парашутистите.
;

Военноавиационното учение ще приключи на 16 юни. Целта е всички екипажи да могат да действат като един отбор при евентуална многонационална операция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха международна престъпна група за измами с банкови карти (ВИДЕО)
Разбиха международна престъпна група за измами с банкови карти (ВИДЕО)
След огнения ад в Лондон - има загинали и пострадали
След огнения ад в Лондон - има загинали и пострадали