НОВИНИ

Ученик извади светия кръст на Йордановден

18-годишно момче извади Светия кръст от ледените води на езерото в столичния квартал „Дружба“. Вярва се, че който го извади от водата ще е здрав през цялата година. Богоявление е един от най-светлите християнски празници. На този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. По време на ритуала небето се е отворило и Светият Дух е слязъл във вид на гълъб, за да съобщи, че това е Божият Син.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:05, 06.01.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Близо 50 смелчаци скочиха в ледените води на езерото в столичния квартал "Дружба", за да извадят Светия кръст. Късметът беше на страната на 18-годишният плувец Александър, който от три години мечтае да скочи в ледените води на езерото.

"Скочих веднага към него. Не ми е студено", сподели той. "Предишната година бях закъснял със записването и тази година вече бях един от първите и чаках."
"Какво си пожелаваш?"
"Здраве и щастие най-вече."

За здраве се помолиха и стотиците вярващи, които въпреки дъждовното време дойдоха на езерото в столичния квартал „Дружба“. След изваждането на кръста те бяха благословени от Негово преосвещенство Григорий, който извърши тържествена литургия, наречена Велик водосвет.

"Страната ни вече да не е в такова състояние, в което е. Молим се за това. Късмет и любов през новата година. Честит празник на всички именници."

Въпреки че Коледните пости приключиха тази вечер, вярващите слагат на масата си постни ястия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми с двора на Испанската гимназия
Проблеми с двора на Испанската гимназия
168 години от рождението на Христо Ботев отбелязаха пловдивчани
168 години от рождението на Христо Ботев отбелязаха пловдивчани