НОВИНИ

Ученик направи филм за проблемите в училище

Режисьор на 17 години? Това е Слав Велков. Той е ученик в Американския колеж. Създава късометражен филм за проблемите сред българските ученици и отношението им към учителите и отрицателно влияние на социалните мрежи. Срещата с младия режисьор и актьорите, сред които са Койна Русева и Антоний Аргиров, вижте в репортажа в "Денят започва".

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева
08:28, 12.12.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Селфи, нов пост във фейсбук, стори от моя ден. Всичко това е познато и интересува младежите на 21-ви век. И точно това иска да промени Слав чрез режисьорския си опит.

Слав Велков: "Ключът към това да се освободим от зависимостта от изкуствения интелект е позитивното и критичното мислене."

Слав е тинейджър. Но той е различен. Няма смартфон. Не смята, че е необходимо всеки ден да е във виртуалния свят.

"Аз гледам да избягвам тези неща, защото на нищо не ме учат. Отнема ти от времето, което би могло да бъде инвестирано в образование и в развитие на личността", казва той.

Във филма за развитието на личността, но в отрицателна посока, работи Капитан М. Той не е част от екипажа на кораб, а виртуалният съветник или вътрешният глас на главния герой Алекс.

Слав Велков: "Капитан "М" е алегория на целите социални мрежи и начина, по който те влияят на нас и чрез Капитан М исках да представя влиянието върху нашите действия."

Именно Капитан М диктува пагубни за една личност действия. Главният герой Алекс трябва да реши изпит и да се изправи пред проблемите си, като се бори за тяхното решение. Но виртуалният съветник предлага нещо по-лесно - подкуп за учителя.

"Ролята е извадка от истинския живот, тя отразява до голяма степен немалка част от нашето общество", коментира актьорът Самуил Гълъбов.

Дали всеки от нас не притежава по един Капитан М и какво ще бъде Алекс без Капитан М?

Самуил Гълъбов: "Алекс без Капитан М би бил едно добро момче, защото той не иска да бъде подвластен на Капитан М, той има вътрешен конфликт."

Според младия режисьор Слав и актьорите чрез социалните мрежи не можем да бъдем себе си и често нарушаваме отношението между родител и ученик. Този проблем Слав показва във филма си.

Основен въпрос пред учителите днес е как да възпитават децата. Пред тази задача във филма е Антоний Аргиров. Но дали той ще приеме предложения му от Алекс подкуп или ще остане достоен човек, ще разберете, когато гледате филма.

Антоний Аргиров: "Това, което играх беше съвкупен образ на лоши учители, които са ми преподавали и точно такъв учител няма, но някакви реакции буквално съм ги черпил от живота."

Слав мечтае да продължава да отразява наболелите проблеми в общество и в бъдещите си продукции. Защото ако не говорим за проблемите, те нямат да бъдат решени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нено Димов: Лифтът е много по-добро екологично решение
Нено Димов: Лифтът е много по-добро екологично решение
Раздадоха награди за учени климатолози във Франция
Раздадоха награди за учени климатолози във Франция