Абитуриент от математическата гимназия в Пловдив успя да се нареди в световния топ пет на проекти, отличени от технологичния институт на Масачузетс. Висшето училище седем пъти оглавява британска класация за най-елитно на планетата. Проектът на пловдивчанина Димитър Чакъров е селектиран сред други 80 на ученици от САЩ и още 30 държави.

В Щатите в рамките на 10 дни ученикът успява да се запознае с 30 статии и 4 университетски учебника.Така идват и собствените изводи към хипотезата за примитивните корени.

Димитър Чакъров, ученик в ОМГ „Акад. Кирил Попов" - Пловдив: Ние направихме едно обобщение на задачата в, аз обичам да му казвам, двумерно пространство.Вместо да разглеждаме естествени числа, ние разглеждаме техния двумерен еквивалент.

Страстта към математиката Митко открива в четвърти клас. Мечтата му сега е да намери отговор на една от седемте нерешени задачи на хилядолетието - хипотезата на Риман.

Димитър Чакъров, ученик в ОМГ „Акад. Кирил Попов" - Пловдив: Тя е толкова дълбок проблем, че има математици, които казват: „изобщо не знаем дали тя може да бъде доказана". Работи с толкова фундаментални обекти, че никой не знае какво точно да прави с нея.

За учителите си Митко, а и много други от учениците на Математическата гимназия в Пловдив, са новите будители.

Веселина Карапеева, директор на ОМГ „Акад. Кирил Попов" - Пловдив: Димитър е гордост за математическа гимназия. Успява да предаде тази мотивация и амбиция на съучениците си. И не само - и на по-малките деца. Стената на славата наистина няма място за снимки. Вече мислим къде да я продължим.

Надеждите на всички са, че един ден в родината ще се върнат талантливите и умни деца, с върхови постижения - като Митко, който само след няколко месеца ще следва в Америка.