НОВИНИ

Ученик от Пловдив с престижна награда от Харвардския университет

Ученик от Математическата гимназия в Пловдив спечели престижна награда на Харвардския университет. Десетокласникът Димитър Чакъров и още шестима ученици от няколко града в страната са сред избраните свои връстници от около 2000 училища от целия свят.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
11:00, 04.06.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Българските ученици са били препоръчани на Харвардския университет след вътрешен конкурс на местно ниво. Те са определени от клубове, в които членуват бивши възпитаници на престижното учебно заведение. Интелектуалните възможности на Димитър „блеснали“ след интервю по скайп.

Димитър Чакъров – ученик в ОМГ „Академик Кирил Попов“: "Моето интервю беше като типичното университетско интервю, тоест първо ни питат какви хора сме ние, с какво се занимаваме. После преминават към по-научни области. Също и какво освен науката, с какво друго се занимаваме и какви са нашите хобита и какви сме ние като хора."

Димитър изучава усилено математика и английски език. Занимава се и с програмиране. Получава от Харвард сертификат и книга.

Димитър Чакъров – ученик в ОМГ „Академик Кирил Попов“: "Самата награда не е билет за някакъв университет, а е свързан с това, че те се опитват се да окуражат хора да кандидатстват в по-висшите американски институции за образование като Харвард."

Димитър е печелил множество награди на национални състезания по математика. След като завърши средното си образование, иска да учи в чужбина. Мечтата му е да докаже задачи и теореми, решенията на които досега никой не е открил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самоубийствен атентат в Кабул срещу афганистански духовници
Самоубийствен атентат в Кабул срещу афганистански духовници
Круизните кораби се връщат в Черно море през 2019 година
Круизните кораби се връщат в Черно море през 2019 година