С бронзов медал от Междунардоното състезание по природни науки се завърна днес 15-годишният Марк Киричев. Надпреварата се проведе в Бали, Индонезия, а конкуренцията беше огромна - участие взеха ученици от 48 държави. Успехът за страната ни идва на фона на плачевните резултати за българските деца по природни науки, обявените преди дни от PISA - Програмата за международно оценяване на учениците.

София

Българският отбор по природни науки, който участва на състезанието в Индонезия, включва шестима ученици от природо-математическите гимназии във Варна и Бургас. Подготовката му е коствала два месеца ежедневен труд, включително почти целите съботи и недели. И въпреки че нито една държавна институция не ги е подкрепила, с помощта на спонсори учителите и учениците успяват да съберат нужните 6000 евро за такса за участие и за самолетни билети. Осмокласникът Марк се завръща с бронзов медал от състезанието. Той се интересува от природните науки от малък и мечтае да стане лекар.

Марк - 8 клас на Математическа гимназия, град Варна
"Успехът се получава от подготовката и от времето, което отделяш. Трябва да се трудиш, за да постигнеш резултата, който искаш. Затова бих казал на учениците в България, че ако се труди, всеки може да успее."
Антоанета Хинева - учител по химия във Варненската математическа гимназия
"За мене е огромно удоволствие да работя с мотивирани ученици. Особено когато целите са по-високи, удоволствието е по-голямо, а когато има и резултат от нашия труд, това е огромно удовлетворение."

След месеци на усилена подготовка и труд, Марк е щастлив, че най-после ще му остане свободно време за любимата си научна фантастика.