НОВИНИ

Метеоролозите излязоха на протест, настояват за повече финансиране

Служителите от Националния институт по метеорология и хидрология излизат на предупредителен протест. Исканията на синоптиците са за промени в Закона, които да забранят средствата от държавния бюджет, предназначени за метеорология да се преразпределят от ръководството на БАН.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:20, 21.06.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Протестът на учените метеоролози и хидролози започна в 9 сутринта.Те обвиняват ръководството на БАН в пренасочване на средства от тях към други институти на Академията. Искат милион и 145 хиляди лева, за да оцелеят до края на годината. Изчислили са, че средствата им ще стигнат до 9 юли, след това прогнозата е поставена под въпрос.

проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ: Възможно е част от дейностите да отпаднат поради липсата на средства и ние ще преценим кои най-малко и най-безопасни са за обществото да отпаднат. Някой трябва да ни помогне, ние два месеца алармираме и обществото и правителството, до този момент няма никаква реакция, последното решение на ОС на БАН е да търсим пари от държавата, те щели да ни съдействат.


;

Учените настояват и зам.- председателят на БАН чл. кор. Константин Хаджииванов да напусне ръководството заради лошото разпределение на средствата на Академията.

Теодора Петрова, ръководител ХМО- Кърджали: Да ни отпуснат бюджета, който ни го дава държавата, а Академията си го преразпределя и не идва до нас.
Магдалена Корсачка, Лаборатория по химизъм на валежите: Взимам 530 лева щатна заплата, ако мислите, че един вишист може да взима наравно с едни чистачки, съжалявам.

В писмо ръководството на БАН заяви, че твърденията на учените са неверни и ултимативни. И че метеоролозите са получили близо 9 млн. лева за 2018-та с 13 % повече от миналата година. Договорени били още 163 хиляди. Никой от ръководството не излезе при учените, но делегация разговаря с председателя на БАН акад. Ревалски. В 14 часа ще има среща на протестиращите и ръководството с министър Красимир Вълчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-годишно момче от доспатско село впечатли Гугъл с уменията си за програмиране
12-годишно момче от доспатско село впечатли Гугъл с уменията си за програмиране
Може ли България да се превърне в регионален център за цифрова икономика?
Може ли България да се превърне в регионален център за цифрова икономика?