Учените направиха важно откритие, което според тях ще направи възможно изхранването на постоянно увеличаващото се население на земята.

Изследователите са успели напълно да разшифроват генома на пшеницата, която е основна храна за повече от една трета от световното население. При повечето хора пшеницата осигурява около 20% от общия прием на калории и снабдява организма с повече белтъчини, отколкото месото.

Тази земеделска култура обаче трудно вирее в райони с горещ и сух климат. Още повече експертите очакват, че глобалното затопляне ще доведе до още по-високи средни температури.

Земеделците се нуждаят от сортове пшеница, които са устойчиви на заболявания и паразити, на по-високи температури и по-ниска влажност.

„Откритието значително ще ускори работата по идентификация на гените, които имат значение за зърнопроизводителите; тези, които ще помогнат за повишаване устойчивостта на гъбични заболявания“, смята Костя Канюка, изследовател в Rothamsted Research.

Картографирането на пълния геном на житото е представлявало „огромно предизвикателство“ и е отнело 13 години на екип от над 200 учени от 20 държави. Хлебната пшеница има пет пъти повече гени, отколкото човека, пише в публикация в списание Science.

Геномът на житото съдържа 107 891 гени. Хората имаме едва около 20 000.