НОВИНИ

Ученици и родители все по-често търсят Националната телефонна линия за деца

Все по-често ученици, родители и учители търсят Националната телефонна линия за деца, съобщи в Благоевград председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. Телефонната линия е разкрита преди 8 години и е напълно безплатна. Обажданията се приемат денонощно от обучени психолози и педагози.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
16:20, 29.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Над 80 хиляди са обажданията към Националната телефонна линия за деца от миналия първи юни до днес. Деца и възрастни са позвънявали по най-различни въпроси - от тийнейджърски влюбвания до тревоги заради конфликти между родителите.

„Над 30 хиляди деца са позвънили на Националната телефонна линия, за да споделят и да се оплачат, че родителите им не са ги пуснали на дискотека.”

Има обаче и доста сериозни сигнали за насилие над дете в семейството или за агресия в училище.

Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето:
„Около 1000 от обажданията са проследени и са станали случаи, по които след това органите от Закрила на детето работят.”
Валентин Димитров, зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето:
„Дори само едно обаждане да бъде за дете наистина в риск, на което ние да реагираме, и това дете да получи адекватна помощ, това осмисля цялото съществуване.”

Експертите се опитват да популяризират Националната телефонна линия за деца 116 111. Номерът вече е включен в бележниците на учениците, а през тази година ще бъде поместен и в част от учебните помагала.

Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето:
„Аз съветвам всеки човек, който има нужда от консултация за дете, да се опита, да изпробва Националната телефонна линия и сам да прецени дали тя работи и доколко качествено работи.”

От Благоевград започна и националната кампания „Седмица на детето”. От Държавната агенция за закрила на детето показаха 4-метров календар, в който са поместени всички предстоящи събития в страната по повод Международния ден на детето – 1 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести заради корупция разтърсиха молдовското правителство
Арести заради корупция разтърсиха молдовското правителство
Борисов участва в работна среща – Пловдив 2019 европейска столица на културата
Борисов участва в работна среща – Пловдив 2019 европейска столица на културата