Ученици от природо-математическата гимназия „ Акад. Сергей Корольов” в Благоевград се събраха на символичен протест тази сутрин пред сградата на училището в подкрепа на свой съученик, който е бил изключен за това, че е ударил преподавател по физическо възпитание. Версията на единадесетокласникът за инцидента е различна от тази на учителя. Той твърди, че учителят по физическо го е затворил с склада за спортни материали и му е ударил шамар.

Благоевград

Инцидентът станал в час по физическо възпитание в началото на месеца, когато единадесетокласникът Георги Кайнакчиев се обърнал с малко име към своя преподавател. Свидетел на разговора станал друг учител по физическо-Атон Ишев. Ученикът твърди, че е бил затворен в малка стая от преподавателя Ишев, където поискал сметка за поведението му.

Георги Кайнакчиев
„Той ме беше бутнал в гърдите и залитнах и ми удари шамар с лявата ръка. А ти удрял ли си го? Не , аз го бутнах с лявата ръка.”

Версиите на ученика и учителя се разминават. Според преподавателя Ишев ученикът е бил влязъл в забранено помещение и се е държал агресивно.

Антон Ишев, учител
„Следват грубости от негова страна, провокирани от страх ли не знам от какво, тъй като разбрах, че си има достатъчно провинения. Той ме изблъска и удари в последствие. ”

Днес пред сградата на учебното заведение се събраха съученици на Георги, за да го подкрепят. Директорът на учебното заведения каза, че за случая е сигнализирал Регионалното управление на образованието в Благоевград. Родителите на Георги са наели адвокат и са готови да оспорят решението на педагогическия съвет в Административния съд.

Дамян Абаров, адвокат
„Първо трябваше да бъде проведена проверката на РИО, тъй като в случаи има намесен учител.”

От Регионалното управление на образованието в Благоевград казаха, че е започнала спешна проверка. Предстои да се установят причините за инцидента и дали процедурата по изключване на ученика е спазена. Очаква се резултатите от нея да станат ясни в началото на следващата седмица.