Национален парк „Рила” отбелязва 26 години от обявяването на си за защитена територия. Специалистите от парка и техните партньори от Регионалния исторически музей в Благоевград проведоха екозанимания, с които запознаха децата от Благоевград с животните рекордьори, които живеят на територията на Парка.

Благоевград

Паркът се обитава от стотици животиниски видове. Кои са най-големите животни и какво трябва да знаем за тях, научиха децата от Детска градина № 8 Вечерница в Благоевград.

"Говорихме за мечките."

"Какво научихте за тях?"

"Научихме, че мечките през лятото ядат, а през зимата мама меца ражда бебета."

"Говорихме и за вълци."

"Какво за тях?"

"Те са диви животни и са месоядни."

"Къде може да ги видим?"

"В гората и в планината Рила."

"Видяхме още мечка, след това беше коза, дива коза"

"Какво научи за дивата коза?

"Има много здрави крака. По рогата се познава, че става по-голяма.".

Националният парк „Рила” и Регионалният исторически музей в Благоевград си партнират от години. Като основната цел на двете институции е да запознае хората с голямото биоразнообразие, начините да го защитим, както и възможностите да видим и опознаем изключително интересните видове, които се срещат в Парка.

Тоня Маринова – уредник в Регионалния исторически музей в Благоевград: "Големият проблем е, че хората не са наясно какво трябва да пазим. И аз много често казвам, че как да обичаме или пазим някого, когато не го познаваме. Затова обръщаме внимание на конкретни видове."
Много от животните и растенията в парка могат да се видят само по неговите територии. Учени откриват и нови видове, които са типични само за тези региони.