НОВИНИ

Ученици от НПМГ на виртуална разходка в ЦЕРН

Учениците от Националната природо-математическа гимназия получиха своя голям подарък за празника на училището - виртуална разходка из ЦЕРН. 120 младежи се запознаха с дейността на най-големия европейски център за ядрени изследвания. Лекцията е част от честванията на 130-годишнината от рождението на академик Любомир Чакалов - патрона на гимназията.

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:14, 18.02.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още
ученици нпмг виртуална разходка церн

"Това, което ще ви покажем е контролната зала на екеперимента Си Ем Ес. Това е мястото, откъдето се управлява целия експеримент". С тези думи водещият въвежда учениците във виртуалната обиколка.

Тя преминава през всички звена за контрол, докато достигне на 100 метра под земята до самия експеримент - един от всички 140 в ЦЕРН. А в аулата на физическия факултет цари пълна тишина. Виртуалната разходка определено надхвърли предварителните очаквания на учениците.

Живко Кацаров, ученик в НПМГ, 11 клас: Мислех си, че е само този голям адронен колайдер, а то всъщност се оказа, че експериментът е много пъти по-голям от това, което съм си мислил, че е.
Петър Димитров, ученик в НПМГ, 9 клас: Научих много визуално как изглежда това нещо, защото преди нямах никаква идея и никога не бях виждал такива хора, които работят там и самото нещо как изглежда.

Учениците от НПМГ са шампиони по физика, астрономия, математика. Спечелили са десетки медали. Могат да обяснят любовта си към науката без да дори да се замислят.

Децата разбраха и как в ЦЕРН първо ускоряват частиците, след това ги сблъскват и накрая изследват новите частици. А макар да са още в гимназията младежите си пожелават някой ден да бъдат част от научния екип в Центъра за ядрени изследвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От РБ внасят в парламента за обсъждане Закон за електронното гласуване
От РБ внасят в парламента за обсъждане Закон за електронното гласуване
Легендарният вестник Стършел чукна 70 лазарника
Легендарният вестник "Стършел" чукна 70 лазарника