Учениците от Националната природо-математическа гимназия получиха своя голям подарък за празника на училището - виртуална разходка из ЦЕРН. 120 младежи се запознаха с дейността на най-големия европейски център за ядрени изследвания. Лекцията е посветена на 130-тата годишнина от рождението на академик Любомир Чакалов, който е патрон на гимназията.

Виртуалната обиколка преминава през всички звена за контрол, докато достигне на 100 метра под земята до самият експеримент - един от всички 140 в ЦЕРН. А в аулата на физическия факултет цари пълна тишина. Виртуалната разходка определено надхвърли предварителните очаквания на учениците.

Живко Кацаров - ученик в НПМГ, 11 клас: "Мислех си, че е само този голям адронен колайдер, а то всъщност се оказа, че експериментът е много пъти по-голям от това, което съм си мислил, че е.

Петър Димитров - ученик в НПМГ, 9 клас: "Научих много визуално как изглежда това нещо, защото преди нямах никаква идея".


Те са шампиони по физика, астрономия, математика. Спечелили са десетки медали. Могат да обяснят любовта си към науката без да дори да се замислят.

Мартин Игнатов - ученик в НПМГ, 10 клас: "Физиката е една от фундаменталните науки.

Живко Кацаров - ученик в НПМГ, 11 клас: "Носи ми разбиране за това, което се случва наоколо в света".

Мартин Игнатов - ученик в НПМГ, 10 клас: "И това ми харесва, тъй като обичам да намирам отговорите".

Петър Димитров - ученик в НПМГ, 9 клас: "Искам просто да променя нещо".

Учениците разбраха и как в ЦЕРН първо ускоряват частиците, след това ги сблъскват и накрая изследват новите частици. А макар да са още в гимназията младежите си пожелават някой ден да бъдат част от научния екип в Центъра за ядрени изследвания.