НОВИНИ

Ученици от Русе представиха кулинарни умения

7 ученици от русенската гимназия по туризъм достигнаха до финалния кръг на творческото състезание по печене на тестени изделия „Хлябът свързва Европа". Той се организира от Института за виртуално и традиционно обучение на възрастни към университета на немския град Улм. Кулинарните изделия бяха подредени в изложба, предстои жури да определи двете най-добри от тях.

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 11.04.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Дърво с 28 курабии, торта със знамената на България и Румъния от захар - това са част от идеите за единството на Европейския съюз на номинираните ученици в кулинарния конкурс. Десетокласничката Белослава Конова е предпочела в кулинарното си блюдо да обедини типичните печива на 6 европейски държави.

Белослава Конова: Затова за Германия са претцелите, за Италия – пицата, за Румъния – козуначените коминчета, за Франция – кроасаните, за Белгия – белгийските гофрети, но за България реших – традиционната баница”.
След проучване на рецепти и опити вкъщи, Елизабет Кирчева е измайсторила българо-немска пита.

Елизабет Кирчева: „Добавих само една съставка от немските хлябове, но иначе е по българска рецепта.”
Ренета Вълева, директор на Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов” - Русе: Целта на конкурса е нашите деца първо да се запознаят с характерните хлябове на другите страни, които са част от ЕС и по някакъв начин да претворят в тесто идеята за това, че ЕС ни обединява - така се нарича и творческото състезание за печиво „Хлябът свързва Европа”.

Двамата победители, които ще определи журито, ще представят своите експонати, заедно с връстниците си от Румъния, Полша, Сърбия и Германия в изложба в немския град Улм по време на Дунавския фестивал от 12 до 15 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт по киберсигурност: Изтриването на профил не ни защитава напълно
Експерт по киберсигурност: Изтриването на профил не ни защитава напълно
Руши се наскоро ремонтираният път между Враца и Криводол
Руши се наскоро ремонтираният път между Враца и Криводол