НОВИНИ

Ученици от Смолян разговаряха с бивши наркозависими

Откровен разговор с истории и личен опит, свързан с употребата на наркотици. Темата срещна учениците от смолянски училища с бивши наркозависими. Този нов тип превенция на пристрастяването към дрогата буди сериозен интерес у младежите и ги предизвиква да говорят по-свободно за проблема.

Цанка Николова
от Цанка Николова Екип на "По света и у нас"
10:04, 18.03.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Таня и Иво дълги години водят борба с наркотиците. Пътят на лечение и за двамата е труден и осеян с тръни, но въпреки това не се отказват. Напротив - след като окончателно са скъсали връзката с наркозависимостта - те избират да помагат на тези, които тръгват по техния път.

Иво Петров: "С цел да помогна на някой да чуе през какво съм преминал аз и да не повтаря моите грешки, да бъда полезен по някакъв начин на младото поколение".
Таня Свиленова: "Аз доста лично я приемам тази кауза с учениците, с децата, тъй като смятам че когато се даде личен пример, чрез своите лични истории, ако успеем да въздействаме по някакъв начин на тези деца да не посягат към употреба, мисля че това е най-добрата превенция".

"Разговор от първо лице" е проект, в който разказите и споделените истории отекват дълго в съзнанията на младежите и всеки път когато посегнат към наркотиците, им действат като сигнална лампичка.

Григор Митев, консултант "Ново начало": "Ако едно дете го хванем на 15-годишна възраст да експериментира и успеем да му покажем, да му кажем какво може да се случи, то ще се замисли и няма да се стига до там да имаме работа и да се лекуваме".
;

Чрез този проект се избягва сухата материя, с която се плашат децата и се набляга на личните истории, статистиката, новите тенденции и насоките.

Желяз Турлаков, основател на общност "Ново начало": "Срещите предизвикват сериозен интерес у младите хора, определено има будни информирани деца, които знаят, чували са. По-притеснителното, по-тревожното е, че една сериозна част от младежите са наясно кои са новите наркотици, познават хора които са употребявали, знаят, най-вероятно някои от тях също експериментират"

С годините се наблюдава нарастване на употребата на синтетични наркотици - амфетамини, метамфетамини, дизайнерски дроги. Възрастовата граница пада все по-ниско и деца на 13-14 години се докосват за пръв път до опиатите. Така на 17-18 години вече има хора с изразен проблем, които търсят помощ от професионалисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият Врачански митрополит Григорий с последна литургия в София
Новият Врачански митрополит Григорий с последна литургия в София
Нов спортен комплекс ще строят в Разлог
Нов спортен комплекс ще строят в Разлог