Бивши и настоящи ученици от Технологичното училище "Електронни системи" в София представиха своите изобретения в рамките на Деня на отворените врати на учебното заведение. В рамките на събитието бъдещите кандидати и техните родители успяха да получат и информация за начина на обучение и перспективите за реализация след завършване.

Мече, което кара скейтборд, устройство, което разпознава цветовете, робот, който прави лицеви опори или пък такъв, който преследва зелени мишени. Не, това не е шега. Това са само малка част от изобретенията на възпитаниците на Технологичното училище в София, които посетителите днес успяха да видят.

Доц. д-р инж. Стела Стоянова - директор на Технологично училище "Електронни системи": Това е едно уникално представяне на възможностите, които нашите ученици придобиват по време на тяхното обучение в училището.

Някои от изобретенията на децата бяха така програмирани, че посетителите да могат дори да играят с тях. Марина, Евга и Ива създават така наречената "1D" игра.

Ива Захова - ученичка в 11 клас: Игра, която се играе върху една единствена лента. Главният герой е синьото човече, което мига и то трябва да премине през препятствията, които са на лентата, за да стигне до края ѝ. Препятствията са под формата на светофари. Докато е червено, човечето не може да премине и те ще го върнат обратно в началото на играта. А докато е зелено, човечето може да мине и така трябва да стигне до края на лентата.

Момичетата успяват да създадат играта само за няколко месеца.

Освен преподаватели, в ролята на техни ментори влизат и вече завършили гимназията ученици.

Георги Георгиев: За мен е важно да предавам знания, защото така както аз ги уча, така и аз научавам много неща от тях.

А в света на високите технологии се потопиха дори и най-малките днес. Някои от тях умело преповтаряха командите, които контролираните чрез мобилен телефон роботи изпълняваха.