Ученици от троянското училище "Св. Климент Охридски" се включиха в изследователския проект на БНТ - "Левски в моя град". Между фактите и митовете петима ученици от четвърти клас, тръгнаха по стъпките на Апостола, за да разберат кой е местният ковач, правил тайно оръжие за бунтовниците. Младите изследователи сами разказват и заснемат откритото. Скоро ще видим и резултата от проучването в рамките на едноименната поредицата.

Троян

Учениците получиха задача, по-голяма от домашните в училище от своята учителка Христина Петрова
Учениците получиха задача, по-голяма от домашните в училище от своята учителка Христина Петрова © Благой Цицелков

Задачата на петимата млади изследователи - да проучат и разкажат малко известната история на един ковач - Христо Акимов Ковашки. Роден в троянското село Белиш, майсторът правел мотики, брадви, подкови за коне... Умението му да прави калъчки, ками и ножове, да поправя пушки и пищови, както и наследеният му борчески дух обаче се оказва причина да стане ковач на хладно оръжие за въстаниците в Троян, Ловеч и Севлиево. Избран е за член на основания през 1871 г. Троянски революционен комитет от Васил Левски.

За да разплетат историята - Андреа, Теодор, Евгения, Михаил и Петко, се впуснаха в срещи с носители на историята. Четоха стари документи и задаваха много въпроси...

Теодор - Беше ми интересно да научим повече неща за Левски...
Михаил - ... и за хората около него.
Евгения - Левски е бил смел човек.
Андреа - И добър...

Намериха и обяснение за това как Левски е успявал да вдъхновява хората.

Евгения - Защото е бил честен Андреа Зорнишка, 4-ти клас - и умен.
Петко - Защото е бил е добър човек и им е помагал.
Първата спирка на децата по време на тяхното изследване - музеят на занаятите в Троян
Първата спирка на децата по време на тяхното изследване - музеят на занаятите в Троян © Благой Цицелков

Научиха също, че за да си герой като Левски - трябва да имаш верни хора около себе си.

Христина Петрова, учител в СУ "Св. Климент Охридски" - гр. Троян - Искам да благодаря на БНТ за чудесната инициатива, защото много малко историци пишат напоследък за деца и запознават децата с истинската ни история. Този проект позволява на децата сами да бъдат изследователи и сами да откриват интересни истории от своя роден край. Точно този е подхода, който най-много ги подтиква и към учене и към това сами да откриват неща, което ще бъде полезно и в житейския им опит за в бъдеще.
Учениците откриха сабята на Васил Левски в Троянския манастир
Учениците откриха сабята на Васил Левски в Троянския манастир © Благой Цицелков
© Благой Цицелков