Гимназисти във Варна усвояват тънкостите на бизнеса в учебното предприятие към Научно- техническите съюзи в града. Там в реални условия се учат как да създадат фирма, да изградят структурата ѝ, както и да я направят успешна. След обучението, тийнейджърите разполагат с необходимите практически умения, за да се включат директно в бизнеса.

Варна

Габриела Георгиева, ученичка в СУ "Климент Охридски" - Аксаково: Тук се научих да работя с документи, което не бях ни научили още в училище, в момента сме с функция да се свързваме с други фирми, правим оферти, изпращаме оферти.

Като всяка фирма и тук има отдели. Макар че не разполагат с истински пари и стоки, всички други дейности са реални и съобразени с пазарната икономика. IT-отделът е един от най-натоварените, но и от най-предпочитаните като работно място.

Александър Савов, ученик в ГПЧЕ "Йоан Екзарх"-Варна: Може би най-трудното е, че хората имат една визия за нещата и когато ти се опиташ да представиш това, което те си представят, че ще изглежда най-добре в техните глави, не изглежда много презентативно.

Учебното предприятие дава поле за изява и на математиците, които трупат опит в един от най-важните отдели - счетоводство.

Христо Арабаджиев, ученик в МГ "Д-р Петър Берон"-Варна: Аз във фирмата дойдох с нулеви знания по счетоводство, но целият екип, проучванията, които направихме, започна да се оправя със счетоводната програма.

Младежите са категорични, че този проект им е дал шанс да научат много неща, които ще им бъдат полезни в реалния живот.