В 1650 града в 105 държави деца и младежи протестираха за по-активно опазване на околната среда. Призивът за петъчни демонстрации е на 16-годишната шведка Грета Турнберг, която упрекна правителствата в липса на амбиция в борбата с глобалното затопляне. В немскоезичния свят 20 000 академици и научни работници подкрепиха инициативата. Родители също се организират в подкрепа на исканията на своите деца.

Те повече не искат да бъдат тихи и само слушат. Вече настояват гласът им да се чуе, защото имат ясно послание. От Мелбърн до Москва - ученици и студенти настояват за устойчива и дълготрайна екологична политика. В някои държави като във Великобритания, Германия, но и в Хонгконг, политици критикуваха и настояваха за последствия за учениците, защото бягат от час.

Зара Султан, Жаклин Ванг, Емили Ю, Ариана, ученички в Хонконг: Една планета - един дом. Няма повече втори шанс. Не можем да отидем на Марс.

"Петъци за бъдеще" - това е мотото, под което по целия свят кооридинарано децата излизат да протестират, а не ходят в училище.

Учениците навсякъде настояват за промяна. В Германия някои училища разрешиха по изключение отсъствията днес, а други дори организираха екскурзии на класовете, за да включат в протестите, като този в Берлин.

Каспар Льове, ученик в Берлин: Участвам в инициативата, за да покажа, че няма смисъл да ме обучават, след като няма бъдеще, в което да вярвам.

От нея и с нея започна всичко - Грета Тунберг. От вчера тя официално е предложена за Нобелова награда. От август м.г. всеки петък протестира за климата пред шведския парламент, където беше и днес, но не сама, а с многобройни поддръжници.

Грета Турнберг, инициатор на "Петъци за бъдеще": Ние, младите хора, не сме предизвикали кризата. Току що сме се родили на този свят и изведнъж се изправяме пред криза, с която трябва да живеем през целия си живот. Нашите деца и внуци също. Няма да позволим да се случи и затова протестираме.

Политиците по света са под натиск. Под натиска на бъдещите поколения, които имат очаквания и изискват конкретни мерки за съхраняване на климата.

Шествия за климата се проведоха в десетки столици по света

Шествия за климата се проведоха в десетки столици по света

Хиляди млади хора пропуснаха училище по целия свят, за да се включат в световния ден на ученически и студентски протести. Те целят да окажат натиск на...