НОВИНИ

Ученици премериха сили в конкурс по ораторство

Конкурс по ораторско изкуство се проведе днес в Хуманитарната гимназия във Варна. Учениците трябваше да изнесат реч, с която да представят своите оригинални идеи на тема “Свободата днес”. Председател на журито бе деканът на Философския факултет на Софийския университет - проф. Димитър Денков.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
17:30, 27.04.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Конкурсът се провежда за първи път по инициатива на учителите по философия в гимназията като предизвикателство към учениците им, които могат да премерят ораторските си умения в приятелска конкуренция.

Марина Георгиева, 11 клас: „Ораторът показва друга гледна точка на останалите хора, той е човек, който може да се изправи срещу обществото и да покаже своята гледна точка.“
Мария Чавдарова, 12 клас: „Има много спекулации, много е изговорено за тази тема и е много трудно човек да бъде оригинален и да я представи през по-различна призма, но в същото време подбужда въображението и те кара да бъдеш по-креативен.“

Предизвикателство за учениците беше да защитят позициите си пред декана на философския факултет на Софийския университет, където много от тях искат да продължат образованието си.

Проф. Димитър Денков, декан на Философския факултет към СУ “Св. Климент Охридски”: “Съвременните технологии доведоха до това, че много по-трудно се изразяват, но така или иначе от двете страни като се полагат усилия става. Някои неща са вродени и след това се култивират по време на образованието, така че ми се струва тази инициатива на гимназията прекрасна, защото хората се учат дори и при такъв тип конкурси.”

Философските спорове в гимназията продължават и утре, когато там ще протече годишната национална конференция по литература, философия и история, а отличените на първо, второ и трето място ученици ще получат за награда място във Великотърновския и Софийския университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата обжалва цената на парното
Прокуратурата обжалва цената на парното
НЕК иска до 10 % увеличение на тока
НЕК иска до 10 % увеличение на тока