НОВИНИ

Ученици с интересна инициатива в Международния ден на прегръдката

В международния ден на прегръдката ученици от професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникации "Александър Попов" в София раздаваха безплатни прегръдки на минувачите. Целта на младите хора беше да усмихнат пешеходците в мразовития неделен ден.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:01, 21.01.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Раздаването на безплатните прегръдки е по инициатива на ученическия парламент на гимназия. То се провежда за втори път в София. Младите хора се събраха в началото на пешеходната част на бул. "Витоша". Оттам те се отправиха към големия търговски център в кв. Хлладилника, а по пътя си не спираха да прегръщат всеки, който срещнат.

Ивайло Бецов, организатор на инициативата и ученик в ПГ по аудио, видео и телекомуникации А. С. Попов: Решихме да направим нещо различно както да се позабавляваме, така и да накараме околните да се усмихнат и решихме, че това е нещо, с което да покажем, че можем да правим и други неща, освен глупости като да се напиват младите хора.
Памела Стефанова, ученичка в ПГ по аудио, видео и телекомуникации А. С. Попов: Една прегръдка може да промени на един човек настроението. Това ме доведе тук. Да покажем, че сме добри, че имаме добри намерения. Уникално е някой да ви срещне и да ви прегърне без причина е много хубаво.

Минувачите реагираха различно - някои приемаха поканата за прегръдка, други отказваха.

- Така съм се ядосал значи, много хубаво ми стана.

- Аз всеки ден получавам безплатна.

- Антон, Украйна: Чувствам голяма любов и се чувствам като у дома.

Според психолога на гимназията Татяна Петрова, българинът все още се притеснява да прегръща непознати, защото е по-затворен в себе си. Именно това е и една от целите на акцията с безплатните прегръдки, хората да се разчупят и да станат по-добронамерени и толерантни към околните , твърди Петрова. Доказано е също така, че след прегръдка човек се чувства по-щастлив.

Татяна Петрова, психолог в ПГ по аудио, видео и телекомуникации А. С. Попов: Чисто физиологически се увеличават определени нива на хормоните, отговарящи за щастието и наистина това ни прави по-щастливи и така по-усмихнати.

Празникът се отбелязва за 25-ти път. Денят е честван за първи път през 1986 година в САЩ от пастора Кевин Заборни, а след това бързо се разпространява по целия свят. Той се отбелязва и в други страни като Германия, Великобритания, Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Гърци протестират за името на Македония
От нашия пратеник: Гърци протестират за името на Македония
Румънец, който живее в Русе, подкрепя протеста на сънародниците си
Румънец, който живее в Русе, подкрепя протеста на сънародниците си