НОВИНИ

Ученици разработиха приложение, което разпознава вредните добавки в храните

Ученици от Езиковата гимназия в Смолян създадоха специално приложение, което разпознава вредните добавки в храните. Инсталирането му на мобилен телефон е безплатно, а продуктът вече се ползва от над 6 300 потребители.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
08:23, 17.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Венелин, Александър, Даниела и Надежда, или иначе казано мениджърския екип на учебната компания Ноетик. За няколко месеца, вдъхновени от учителката си Калинка Атанасова, те успяват да разработят мобилно приложение, което разпознава вредни или полезни са добавките в храните.

Даниела Бадева - финансов директор на учебната компания: След като видяхме, че всички наши съученици се хранят не толкова здравословно и ние решихме, че в днешно време повечето храни съдържат много вредни съставки, за които ние не подозираме и така ни дойде идеята да създадем този продукт.
Калинка Атанасова - учител: Те са деца, които боравят с технологии, въпреки че те не учат информационни технологии, сами се обучаваха на езика и паралелно с това правеха приложението.

Чрез камерата на телефона се сканира етикета на даден продукт и само след секунди излиза резултат.

Венелин Чакалов - президент на учебната компания: Открихме Е 466 - карбоксиметил целулоза, за което е показано, че няма данни за нежелани реакции.

БНТ: Но все пак са вредни?

Венелин Чакалов: Да, щом е в базата данни, значи не е вредно, обаче в никакъв случай не е полезно.

Базата данни също е разработена от учениците, а това, заедно с дизайна на приложението им отнело доста време.

Венелин Чакалов: Трябваше да помислим как да изглежда, да е атрактивно... и другото да го направим така че да е възможно най-просто нали, без да влизаш в по десет менюта, да търсиш къде се снима, къде се сканира.

Приложението има допълнителни опции, чрез които може да се намери по-подробна информация за дадена съставка или да проследите предишните си сканирания. Учебната компания на учениците от Смолян беше избрана за най-добрата в България и участва в международно състезание в Брюксел. А световни организации като ООН вече проявяват интерес да подпомогнат бъдещите разработки на младежите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Библиотека рапан ще радва посетителите на Морската градина във Варна
Библиотека рапан ще радва посетителите на Морската градина във Варна
В Деня на София: Празнува ли село, което прилича на столицата?
В Деня на София: Празнува ли село, което прилича на столицата?